Какво представляват алергичните реакции?

И на какво се дължат?
Обновена: 17 май 2013 10:31 | 17 май 2013 10:30,
0
Какво представляват алергичните реакции?
Източник: Reuters

Алергията представлява сложна имунологична реакция, в която имунната система възприема една или друга субстанция като чужда за организма и потенциално опасна за него. Тези субстанции се означават с термина алергени. Често се използва израза „иначе безвредна субстанция“ по отношение на алергените, но той не е съвсем точен, защото змийската и пчелната отрова не са безопасни дори за хората, които не са алергични към тях. Т.е., алергията е абнормна реакция към дадени вещества, но те не винаги са безвредни.

Както стана дума, алергията е много сложна имунологична реакция. Тя може да има много разнообразно проявяване и протичане. Огромно е и разнообразието на потенциалните алергени, най-честите от които са полен (цветен прашец, разнасян от вятъра), различни храни – ягоди, морски дарове, различни лекарствени вещества, оцветители, добавяни към хранителните продукти и др.

Въпреки разнообразното им протичане и отключващи фактори, алергичните реакции изминават, така да се каже, един и същ път след срещата на организма със съответния алерген. След като алергенът попадне в организма и влезе „в допир“ с имунната система, тя изработва антитела, които имат много сложна физиологична функция. От една страна, те свързват и неутрализират антигена, което обаче е само първата стъпка от продължителна каскада имунни процеси. Комплексът антиген-антитяло циркулира из кръвта и лимфата, докато не бъде свързан от специален вид клетки, наречени мастоцити. Те могат да разпознават комплекса антиген-антитяло, но не и свободното антитяло, т.е. за активирането им е необходимо присъствие на алерген. След като бъдат активирани мастоцитите настъпва процес, наречен дегранулация. При дегранулацията мастоцитите освобождават съдържащия се в тях хистамин – химично вещество, което е отговорно за повечето от познатите прояви на алергиите.

Попадайки в кръвта, хистаминът се разнася из цялото тяло. Основните му прицелни места са малките кръвоносни съдове (капилярите) и конюнктивата. Хистаминът повишава пропускливостта на капилярните стени, което улеснява навлизането в тъканите на имунни клетки, които се намират в кръвообращението. Също така, в кожата това предизвиква появата на характерното за много алергии зачервяване и сърбеж. В очната лигавица хистаминът причинява дразнене и усещането за парене и сърбеж. Хистаминът, обаче, може да има и много по-сериозни последици за здравето от зачервяването на кожата и дразненето в очите.

Той понижава кръвното налягане и забавя пулса. Ако в кръвта попаднат големи количества хистамин може да настъпи анафилактичен шок – животозастрашаващо състояние, при което кръвното налягане и пулсът рязко падат, дишането се забавя и става повърхностно. Анафилактичният шок е спешно медицинско състояние, което налага незабавно настаняване в интензивно отделение. Той е най-тежката алергична реакция, позната на медицината.

Още за алергиите можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари