Кои продукти са по-добри: био- или медицинската козметика?

Интервю със специалиста Светла Николова за качествата им и правилата на производство
19 юли 2013 14:22, Румяна Тасева
0
Кои продукти са по-добри: био- или медицинската козметика?
Източник: Reuters

Светла Николова е доктор на науките по природни полимери. Има опит като научен сътрудник в БАН и преподавател в Софийския университет и Аграрния университет по специалностите „Биотехнология” и „Екология и опазване на околната среда”.
От 16 години работи в областта на биопродуктите. Председател е на сдружение Агролинк.

 

Г-жо Николова, съществува ли медицинска козметика и по-безвредна ли е тя от конвенционалната?

Терминът „медицинска козметика“ не е законово защитен и няма съществуващи стандарти или правила за изискванията за производство и предлагане на „медицинска“ козметика. В областта на козметиката съществуват две ясни системи, които определят състава на козметиката.
Единият е международно приетият и признат в цял свят стандарт INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingriedienst), който изисква съставките в един козметичен продукт да бъдат изписани в техния нисходящ ред. На първо място е тази съставка, която е с най-голямо процентно съдържание, а на последно място – с най-малък обем от общото количество в даден продукт. Всеки козметичен продукт трябва да има  списък на съставките според изискванията на INCI. Много често обаче фирмите извеждат на преден план като рекламно послание растение или билка, които са с най-малко съдържание във формулата на продукта. Или както казва една приятелка „Едно цвете сред море от петрол“.
Много скъпи марки и продукти, включително и т.н. „медицинска“ козметика по отношение на състава не се различава от масовата, продавана в супермаркетите и уличните будки. В тях може да се намерят петролни съдинения, синтетични аромати, синтетични консерванти, например парабени, амини и техни производни, лаурет сулфати и други, с доказано алергенни, канцерогенни или други свойства, причиняващи здравни проблеми.

С какво био козметиката превъзхожда козметиката, която се продава в аптеките?

Биокозметиката е с ясни правила не само по отношение на състава, но и начина на производство и произхода на суровините. В интернет страницата на един контролен орган например на Natrue всеки потребител може да види какви са изискванията за суровините, които може да се използват, а също и методите за преработка. Контролните органи проследяват целия процес на производство от отглеждането на растенията, преработката – например есктракция или дестилация, до крайната формула. Контролните органи са независима организация и издават сертификат, който е гаранция за потребители срещу заблуждаващи декларации и твърдения на производителите. При „медицинската“ козметика няма такъв независим орган и всичко е в ръцете на производителите. В биокозметиката със сертификат от Natrue и BDIH са забранени всякакви синтетични и петролни съединения. Съставът трябва да е 100% натурален. И колкото е възможно растенията, които се използват за получаване на масла, екстракти, сокове трябва да са произведени по биологичния начин на земеделско производство.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари