Какво да ядем против главоболие?

Как да се излекуваме с помощта на храната
17 окт 2013 23:00,
0
Какво да ядем против главоболие?
Reuters

Главоболието е сред най-честите здравни оплаквания. Независимо от сезон, време или място, милиони хора по света страдат от него всеки ден, а за над 70 млн. души то е хронично. Не винаги е възможно да се приеме болкоуспокоително или да се понижат нивата на шум, светлина или други дразнители, усилващи болката. Някои видове храни обаче са доказан ефект при овладяване на състоянието и могат дори да го предотвратят. 

Мигрените – вид хронични главоболия с определена честота и силна, интензивна болка, са в състояние да доведат до припадък, а дори да са по-леки, сериозно нарушават ежедневието и понижават трудоспособността. Изследвания сочат, че леко завишеният прием на рибофлавин – витамин В2, понижава честотата на мигрените с до 48%.
 
Витаминът подобрява енергийния метаболизъм на мозъчните клетки и ги предпазва от изтощение. 401 мг е необходимата дневна доза витамин В2, но при 460-500, той спомага както за предотвратяване на мигрените изцяло, така и за облекчаване на симптомите им. Храни като гъби, аспержи, бадеми, грах и яйца са отлични източници на рибофлавин, а само една чаша нискомаслено мляко съдържа около 32% от необходимата дневна доза.
 
Хормонално предизвиканите главоболия също се поддават на контрол чрез храната и както мигренозните, обикновено се изразяват в локализирана странична болка в главата – остра, пулсираща и продължителна.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари