Тестостеронът като мъжка контрацепция – безопасен ли е?

Хормонът се инжектира
5 дек 2013 17:12,
2
Тестостеронът като мъжка контрацепция – безопасен ли е?
Източник: Reuters

Китайски учени откриват нов метод за мъжка контрацепция – ефективен, обратим и без сериозни странични ефекти. Публикация за откритието им е налична в реномираното издание Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism от 2009 г, а редица медикаменти, използващи това познание вече се предлагат на пазара. Те не бива да се приемат обаче без лекарско предписание, понеже само контролираният прием може да доведе до ефикасност на продукта.

Откритието е предназначено за двойки, които не могат или предпочитат да не използват други форми на контрацепция, като женски хормонални таблетки, кондоми, вазектомия, биологичен контрол и др.

Ръководителят на изследването д-р Гиу разкрива, че това е най-мащабното изследване върху хормоналната и неоперативна мъжка контрацепция в света и включва 10 045 здрави и потентни мъже на възраст от 25 до 45 години. Всеки от изследваните мъже има поне едно дете преди началото на изследването, а партньорите им били в същата възрастова група и с нормални репродуктивни способности.

Мъжете се инжектират ежемесечно с 500 мг тестостеронов ундеканоат – естер на мъжкия полов хормон. Инжекцията се поставя в седалищните мускули, където се образува краткотраен резервоар на съединението. То постепенно се отлива в кръвоносните съдове, с точно определена скорост и прецизност.

Процедурата се повтаря 30 месеца, след които лекарството акумулира ефекта на тестостеронов ундеканоат и води до избягване на нежелана бременност при 99 от всеки 100 двойки, без употребата на други предпазни средства.

От 5 до 10 месеца след прекъсване на терапията, оплодителните способности на мъжа се възвръщат, без нарушения в сексуалната функция.

Все още се провеждат клинични изследвания, разследващи потенциални „тихи” или незабелязани ефекти на тестостероновото съединение върху сърдечносъдовата система, простатната жлеза и поведението на третираните, но страничните ефекти от активната съставка са рядкост.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно ли прочетох? 30 месеца?
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da vidim oshte kakvi gluposti shte izmislqt