При заболявания на бъбреците – как да се храним?

Нископротеиновата диета е препоръчителна
12 дек 2013 13:17,
0
При заболявания на бъбреците – как да се храним?
Източник: Reuters

След поставяне на диагноза за бъбречно заболяване и обсъждане на курса на лечение,  най-вероятно лекуващият лекар ще предпише стриктното спазване на нископротеинова диета. Какво представлява тя и защо е наложителна при бъбречни проблеми?

Когато с храната се поемат протеини, наричани още белтъчини, човешкият организъм ги разгражда в храносмилателната си система, но отделя отпаден продукт на това разграждане:урея.

Уреята е общото количество уринен азот, който се продуцира в черния дроб и е резултат на разграждането на белтъците и аминокиселините, от които са изградени те. Чрез уреята от организма се елиминира излишният му амоняк(съединение на азот и водород, токсичен продукт).

Различни заболявания, свързани с разстройство на функцията на бъбреците, протичат с увеличена урея: остра и хронична бъбречна недостатъчност, запушване на пикочните пътища, силно обезводняване на организма – повръщане, диария, изпотяване, тежки травми, възпалителни процеси и тумори, които са свързани с тъканен разпад.

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари