На какво се дължи умората след качествен сън?

Дехидратация е една от причините
16 дек 2013 20:08,
1
На какво се дължи умората след качествен сън?
Източник: Reuters

За хората над 16-18 години, 7-8 часовият сън за денонощие е напълно достатъчен както за тялото, така и за ума. Но, понякога умората просто е по-силна, въпреки качествения, необезпокояван и непрекъсван сън. На какво може да се дължи умората през деня, ако предишните нощи сънят е бил добър?

Един от най-пренебрегваните причинители на умора е дехидратацията. Особено в студените месеци, когато се набляга на малко, но горещи напитки и предимно сухи храни, организмът може да бъде обезводнен много лесно. 

Това кара хипоталамуса – област от мозъка, контролираща и регулираща хидратацията и телесната температура, да освобождава разнообразни съединения, сигнализиращи жажда. Техният страничен ефект понякога е твърде силен и води до претоварване на мозъчната сигнализация, което се проявява със затруднен и забавен говор, прекомерна сънливост и нарушена координация. 

Решението е лесно – 1,5 до 2 л вода на ден. Тази дозировка е общовалидна за всеки един сезон и трябва да се увеличава или намалява само по лекарско предписание или при излагане на високи температури. Водата трябва да се приема през целия ден, по 1 чаша на 1-2 часа за оптимална хидратация на тялото.

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Петър Димков - Hощният съня oт 10 дo 12 e много важен .