Какви рискове крият кетаминовите упойки?

Пациентът винаги има правото да разбере упойващото средство
21 дек 2013 17:50,
0
Какви рискове крият кетаминовите упойки?
Източник: Reuters

Идеалното болкоуспокояващо при орална хирургия осигурява комфорт за пациента по време на операцията и се износва бързо след приключване на процедурата. Изборът на подходящ анестетик – упойка или комбинация от няколко вида упойки, е важен не само за комфорта на пациента, но и за по-бързото възстановяване след операция като изваждане на мъдрец.

Изследване, публикувано в Anesthesia Progress, сравнява две комбинации от силни упойки. Пациенти от контролна група са били анестезирани венозно, чрез вливане напропофол-ремифентанил, докато пациенти от експерименталната група са били подложени на третиране с пропофол-кетамин - една от най-разпространените и евтини упойки.

Екстрахиране или изваждане на мъдрец е често срещана практика в стоматологията, която се извършва с локална анестезия и от умерена до дълбока наркоза – състояние на понижена сетивност и нервна дейност под действието на упойващи вещества. Тези процедури се провеждат в стоматологични кабинети, често извън болнична среда, а след успешната екстракция пациентът най-често се освобождава за домашно лечение, без допълнително лекарско наблюдение. Това прави бързото възстановяване след операцията изключително важно, а упойката, както се оказва, има голямо влияние върху оздравителния процес и общото здраве на пациента.

И двете групи пациенти в проведеното изследване са били със сходни показатели за наркоза и обезболяване. Излизането от кетаминовата упойка обаче, е много по-бавно от ремифентаниловата с 43 минути срещу 13. 

За кетаминовата упойка е отчетено и че причинява значително ускорение на сърдечния ритъм, което може да доведе до редица усложнения, особено при пациенти с налични сърдечносъдови заболявания. Макар да е един от най-евтините и разпространени варианти, тази упойка вече не се препоръчва на денталните специалисти – отнема повече време за възстановяване и крие рискове за сърдечното здраве.

Пациентът винаги има правото да разбере какво упойващо средство ще бъде приложено върху него и може да поиска друго такова или да откаже процедурата, ако изискванията му не бъдат спазени.

 

Още полезна информация за дентално здраве може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари