Опасност от недостиг на медоносни пчели застрашава Европа

Пестицидите в земеделието играят важна роля
12 яну 2014 09:45,
4
Опасност от недостиг на медоносни пчели застрашава Европа
Източник: Reuters

Според доклад на британски учени, в над 60% от териториите на Европа вече няма достатъчно пчели, които да опрашват отглежданите от човека растения. Опрашването е неделима част от жизнения цикъл на много растителни култури и представлява част от сексуалното им размножаване – обмяната на цветния прашец осъществява оплождането.

Това влияе пряко всеки един европеец, понеже земеделието и изхранването на континенталното население са силно застрашени от екологична катастрофа.

До началото на 2014 г най-засегнати са държавите: Финландия, Литва, Латвия, Естония, Молдова и Великобритания. Те имат под 25% от неoбходимите медоносни пчели за опрашване на множество култури. Други полинатори като земните пчели и сирфидните мухи засега поемат част от функцията на изчезващите медоносни пчели, но еколозите предупреждават че това е временно и неустойчиво решение.

За постепенното изчезване на пчелите учените обвиняват както масовото използване на пестициди в земеделието, така и нападенията над пчелни колонии от микроскопичните кърлежоподобни вредители Varroa destructor, които ги заразяват със смъртоносната за пчелите вароатоза.

Учените смятат, че тези два фактора допринасят за сегашния дефицит от 13,4 млн пчелни колонии или недостига на над 7 млрд пчели в Европа. Това се отразява силно на земеделието в райoна, и вече понижава реколтата и застрашава посевите. 

Според проф. Саймън Потс от британския University of Reading, ако в близкото десетилетие не се положат значителни усилия за опазването на този пчелен вид, неговото изчезване е неминуемо. Това може да има катастрофални последици за икономиката и хранителната индустрия, понеже голяма част от отглежданите посеви и зависят силно от пчелното опрашване.

Годишните приходи за Великобритания само от два вида типични островни ябълки – Гала и Кокс, надхвърлят 37 млн паунда. Десетките други видове растителни култури, изискващи опрашване отговарят за над 40% от земеделието на държавата. Тази индустрия, обаче, е обречена на неминуем крах при изчезването на пчелите, понеже изкуственото опрашване за мащабните посеви струва милиарди, а пчелите го извършват безплатно.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 скрий се с тази Ванга! Еколозите предупреждават за това от доста години, но нямаше кой да ги слуша...
2
0
 
13
 
! Отговори
bbb преди 10 години
Не Ванга а Аинщаин "Когато пчелите изчезнат,човечеството ще просъществува само 4 години.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сексуално размножаване на растителните култури?? Съвсем се изгубихте в превода май. А иначе, ако пчелите изчезнат, икономическите загуби ще са най-най-малкият проблем. По-скоро няма да има кой да ги пресмята. Още Ванга навремето го е предрекла, без да разбира от пчеларство.