Скарлатина – как се случва заразяването

И какви са признаците и лечението?
15 апр 2014 15:38, Румяна Тасева
0
Скарлатина – как се случва заразяването
Източник: Reuters

Въпреки че вече е известно как възниква и че има средства за лечение, скарлатината се смята за сериозно заболяване заради усложненията, които могат да се появят.

1. Скарлатината...

Скарлатината е детско инфекциозно заболяване, предизвикано от хемолитични стрептококи. От скарлатина боледуват предимно деца, но се случва да се разболеят и възрастни без изграден имунитет срещу заболяването. Хемолитичните стрептококи отделят в кръвта токсини. Именно те предизвикват заболяването.

2. Как става заразяването?

Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане или при разговор. Причинителят на скарлатината може да попадне в организма посредством различни предмети: играчки, съдове, продукти, неизмити или недобре измити ръце и пр. Заразяването може да се получи и от носител на хемолитичния стрептокок, който не подозира това.

3. Инкубационен период

Това е времето от момента на заразяване до проява на първите признаци на заболяването. При скарлатина периодът варира от няколко часа до 12 дни.

4. Признаци на скарлатина

Под влиянието на отделяния от хемолитичния стрептокок токсин на кожата на детето се появява много ситен обрив. При натиск върху кожата обривът става блед - това е отличителният белег на обрива при скарлатина.

Обривът е по-интензивен от вътрешната страна на ръцете и краката, особено в областта на гънките, по тялото и на лицето. Обрив няма само по носа и около устата.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари