Антибиотиците стават по-мощни заради нов ензим

Тайната се крие в т. нар. киромисин
16 апр 2014 17:04,
0
Антибиотиците стават по-мощни заради нов ензим
Източник: Reuters

В истинска находка за производителите на лекарствени продукти се превърна нов ензим, действащ като специализиран „гаечен ключ“ в структурата на антибиотиците.

В т.нар. киромисин учените съзират точния инструмент към създаването на тези лекарства на молекулярно ниво така, че да ни лекуват по-прецизно.

Учени от Университета в Северна Каролина се надяват да модифицират този ензим успешно и да синтезират по-силни и по-приспособими антибиотици на базата на естествени съединения, които същевременно и да щадят организма повече от тези, които ползваме сега.

Както е известно, те са доста вредни, тъй като ефективно унищожават естествения телесен механизъм, който ни предпазва от всички болести – имунната система. А тя не би могла да се възстанови напълно от само себе си.

Когато се приемат антибиотици, не се убиват само „лошите“, но и добрите микроби, оставяйки червата почти напълно изчерпани от полезната, регулираща имунния отговор чревна флора, и следователно силно увредена имунна система като цяло.

Киромисинът може да бъде създаден чрез естествен синтез и да извади лекарствата от химичната лаборатория. Необходимо е само фабричното произвеждане на поточна личиния от ензимите, където всеки от тях изпълнява собствената си специфична функция.

Този процес би дал на медицината възможността да „стъпи“ върху природата при създаването на различни лекарства, които ще са по-евтини, по-ефикасни и същевременно ще опазват човешкото здраве и околната среда.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари