Пристрастеност към захар - как да се отървем от нея?

Консумираме захар много над препоръчителното количество
16 апр 2014 17:35,
1
Пристрастеност към захар - как да се отървем от нея?
Източник: Reuters

Докато глюкозата служи за снабдяване с енергия, то фруктозата се преобразува в мазнини. За разлика от всяка друга молекула, произлизаща от храна, за фруктозата няма съответен хормон в мозъка, кореспондиращ с апетита, който да „казва“ кога да спрем да ядем. 

Проучвания я свързват със сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет тип 2. Тя води до подуване на корема, повишаване нивата на адреналина, загуба на концентрацията и потискане на имунната система. 

Организмът може да обработи количество захар, равняващо се на девет чаени лъжици дневно – около 252 г седмично. Средната консумация на захар обаче е над килограм за седмицата. 

Проучвания установяват, че са необходими осем седмици, за да се променят навиците. Ако се изпитват енергийни спадове и глад за нещо сладко и не можем да кажем „не“ на захарните храни, специалистите препоръчват да се пристъпи към отказване на захарта.

Първо трябва да се намали приемът за период от две седмици, за да може организмът да привикне. След това – за шест седмици да се спре изцяло консумацията на захар, включително и плодовете. Трябва да се избягват и дъвките без захар, както и захарните заместители, които „отключват“ същата реакция в организма. 

Чаша плодов сок съдържа същото количество фруктоза, както и чаша газирана напитка. Трябва да се избягват сушените плодове – 70% от съдържанието на стафидите например е захар. Макаронените изделия могат да съдържат около четири чаени лъжици захар за всяка порция. 

Захарта се съдържа и в нискомаслените продукти, така че за предпочитане е да се консумират пълномаслени. Трябва да се има предвид, че „здравословните“ подсладители често съдържат високи нива на фруктоза.

Захарта трябва да се замести с мазнини и белтъчини. Препоръчително е да се консумират качествени меса, ядки, яйца, пълномаслени млечни продукти и да се готви с кокосово масло.

 

Повече здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари