Обърнатата пирамида на репродуктивното здраве

За борбата с репродуктивните проблеми разказва Д-р Мариела Даскалова пред Puls.bg
17 апр 2014 12:06, Румяна Тасева
4
Обърнатата пирамида на репродуктивното здраве
Източник: Reuters

Д-р Мариела Даскалова е лекар, главен асистент към катедра „Анатомия, хистология и ембриология” на Медицински университет, Пловдив.

Нали знаете как човек си прави равносметка от време на време – какво е свършил, дали е постигнал мечтите си, има ли още време и сили да гони нови хоризонти, къде се е провалил с гръм и трясък и какви житейски уроци е научил. За нас от сдружение „Зачатие” – организацията на хората с репродуктивни проблеми в България - десетата годишнина от основаването е добър повод да теглим чертата и да си кажем истината в очите, както впрочем винаги сме правили през годините.

Носталгично поглеждам назад към годината на учредяване на сдружението и си спомням първата покана от една смела и честна журналистка, която ни провокира да покажем лицата си пред камера. Спомням си с каква емоция се събрахме – лекар и двама пациенти. Предаването се излъчи на живо, без никаква редакция, после дълго се обсъждаше смелостта на един мъж да признае пред цялата страна, че проблемът е в него. Помня как това разби стигмата върху хората с репродуктивни проблеми и сложи началото на борбата за преодоляване на тяхната дискриминация.

Днес, това връщане назад във времето ми носи само носталгична тъга и си давам сметка какъв дълъг път е извървян. Колко много е постигнато с усилията на доброволци, медии и специалисти. Все пак, пред репродуктивната медицина у нас предстои дълъг и труден път.

Още с учредяването си, сдружение „Зачатие” предложи да се започне работа по създаване на национално отговорна стратегия в областта на репродуктивното здраве в България. 

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздравления за каузата и честита годишнина. Продължавайте все така.