Здравеопазването не е приоритет на Европа

Признава д-р Андрей Ковачев в интервю за Puls.bg
18 апр 2014 14:45,
3
Здравеопазването не е приоритет на Европа
Източник: Личен архив

Д-р Андрей Ковачев е депутат в Европейския парламент от 2009 г. Оглавява българската делегация в групата на Европейската народна партия. 

 - Г-н Ковачев, на 18 април отбелязваме Европейския ден за правата на пациентите. Достатъчни ли са правата, които имат пациентите?

Всички хора имат достатъчно права и те са гарантирани в Европейската харта на пациентите. Тя е призната от Европейския икономически и социален комитет на 438-та пленарна сесия през 2007 г. и съдържа 14 основни права. В Хартата е разписано, че всеки пациент има право на достъп до възможно най-качествени здравни услуги в съответствие с неговите нужни и те не трябва да създават дискриминация от гледна точка на финансови ресурси, местоживеене, вид на заболяването или момент на достъпа.

Също така всеки човек има право на достъп до цялата информация за неговото здравословно състояние, медицинските услуги, които получава и начина на тяхното прилагане. Пациентите имат право на свободен избор между различни лечения и изпълнители на медицинска помощ, право на тайна и конфиденциалност по отношение на личната информация, на безопасност, жалване и обезщетение, в случай на допусната лекарска грешка.

Права дава и Европейската здравноосигурителна карта, инициирана от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Европейския съюз. Тя улеснява гражданите на всяка еврочленка, пребиваващи на територията на друга страна членка, като в случай на необходимост им гарантира получаването на качествена и неотложна медицинска помощ.

 - Какви са проблемите на пациентите в България?

За никого не е тайна, че пациентите у нас срещат многобройни трудности. Започва се от дългото чакане по опашки пред лекарските кабинети и трудният достъп до качествено здравеопазване въобще. За някои заболявания вече са разработени доста модерни лекарства и терапии, но те не стигат до българските лечебни заведения поради високата им цена. Затова страната ни е една от най-засегнатите по отношение на здравните неравенства в Европа. От това страдат най-вече хората с различни хронични заболявания, които имат постоянна нужда от терапия, а не могат да я получат.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
gaga преди 10 години
He e приоритет в България , но в Европа е .