За някои вредни навици, които „помагат“ на плаката

Грижата за денталното здраве трябва да е на ниво
20 апр 2014 14:41,
4
За някои вредни навици, които „помагат“ на плаката
Източник: Reuters

Още от деца ни обучават да устояваме на враговете на зъбите, а тяхното здраве да поддържаме като редовно ги четкаме и почистваме с конец. Това безспорно е най-добрият начин да се грижим за здравето им. Какво още обаче можем да направим или избягваме, за да държим плаката настрана от нашата усмивка и съответно кариесите?

Плаката представлява лепкава смес от бактерии и вещества, които те отделят. Бактериите произвеждат лепкави химикали, наречени мукополизахариди, а средата, в която живеят и се развиват, се нарича биофилм.

На първо място, този слой е крехък и се отстранява лесно с четкане на зъбите. Ако не го отстраним навреме обаче, бактериите, намиращи се в зъбната плака, могат да освобождават киселини, които увреждат зъбния емайл, а по-късно водят и до появата на кариеси. Ако не се отстрани, плаката постепенно започва да се втвърдява, като се трансформира в зъбен камък.

Зъбният камък не можем да отстраним сами, за целта трябва да посетим зъболекарския кабинет. Зъбният камък допринася за развитието на възпаление и заболяване на венците.

Всъщност тайните, с помощта на които можем да избегнем натрупването на плака, не са толкова тайни. А ето и кои са навиците, които вредят на зъбите...

1. Не четкаме редовно зъбите си

Трябва да ги четкаме старателно по два пъти на ден с паста за зъби, съдържаща флуорид. Техниката не е толкова важна, по-скоро е съществено да се концентрираме върху почистването на всяка част от зъбите. 

 

Останалите може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
+1 за не-флуридната паста. Флора наистина предпазва зъбите краткотрайно, но пречи на калция в слюнката да се наслоява в/у зъба по естественият начин.Ограничаването на продукти в които има захароза до 2-3 пъти в седмицата решава проблемите с кариесите дори без други мерки.
3
4
 
8
 
! Отговори
да преди 9 години
Намалете сладкото,особенно това изкуственно създаденото,спрете цигарите и алкохола,повече плодове и зеленчуци,не яжте пържено,спорт и си измивайте правилно зъбите с нефлуоридна паста за зъби!Забравете дъвките завинаги!Аспартама причинява болести!Успех!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за откритие! Мийте/четкайте си зъбите, за да са здрави. Това откритие хората са го направили преди векове!
1
4
 
9
 
! Отговори
7 преди 9 години
Четкане, но с паста без флуорид!Доказано е какво причинява тази отрова!