Защо тийнейджърите посягат към наркотици?

За проблема разказва Марина Попова пред Puls.bg
21 апр 2014 17:19, Румяна Тасева
26
Защо тийнейджърите посягат към наркотици?
Източник: Reuters

Марина Попова е психолог в Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност". 

В нашето общество все още битува схващането, че зависимите младежи са основно необразовани и неинформирани, емоционално лабилни и с неуравновесен характер. Свързваме тези деца с липса на стабилна семейна среда и липса на контрол от страна на родителите.

Днес обаче знаем от практиката, че никое дете и родител не е застрахован, че дори и интелигентни деца от добри, културни и високообразовани семейства употребяват наркотици. Опитът ни сочи, че не е въпрос само на неосведоменост. Оказва се, че лекциите, контролът, сплашванията и забраните са сред най-малко  ефективните методи. В днешно време децата са доста по-информирани по въпросите, свързани с наркотиците, от своите родители и за жалост се сблъскват с тях в значително ранна възраст.  Какво, смятам, че би могло да доведе до употребата им изобщо.

Има фактори, които  биха могли да допринесат „ЗА”  и такива, които съдействат „ПРОТИВ” употребата им.  Добре е да ги имаме предвид. Някои рискови фактори могат да бъдат: хаотична семейна среда и липса на емоционални връзки в семейството; насилие и пренебрежение, както и прекомерни амбиции от страна на родителите; неефективно и непълноценно общуване; липса на емоционални граници между деца и родители; неподходящ контрол от страна на родителите (липса на грижа или свръхгрижа); компания на употребяващи приятели; стрес, отчуждение, самота и скука; неспособност да бъдат разпознати, изразявани и управлявани чувствата; ниска самооценка и самочувствие; липса на умение да се издържи натиска на средата; неуспехи в училище и липса на цели и амбиции, и други.

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си изключително *** човек, за да посегнеш съзнателно към отрова която ще те убие. Нон стоп гледм някакви наркоманчета които излизат и ми обясняват как разбираш марихуаната дори може да ти възстанови отрязан крак или ръка... абе ... прости хора, стойте си в дупките. Ако в някоя държава има желание да се спрат наркотиците, за 48 часа могат да се справят, само че те от там се хранят, никой не отхапва ръката която го храни.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми взимат наркотици щото могат да си го позволят. Ако няма кой да продава няма да има и кой да купува. Обаче системата в която живеем е на принципа на еволюцията - оцеляват само най-приспособените.
20
0
 
1
 
! Отговори
Ime преди 9 години
Тая само нощното напикаване не е дала като причина. Аз като чета всички сме на наркотици.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото са *** като тръстики.
18
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Е... толко скачахте с два пръста високо вдигнати а сега пък децата взимали наркотици.
17
2
 
10
 
! Отговори
. преди 9 години
Първо да открием защо дилърите стоят пред училищата и се отчитат на кварталните куки , а след това можем да иследваме проблема и от психологическа гледна точка.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щото им доставя удоволствие.Очевидно е.Защо някои пият ракия,водка или бира всяка вечер?Поради същата причина.
15
4
 
1
 
! Отговори
Celebrity Culture преди 9 години
Защото вече имаме демокрация, не диктатура както при соца и имаме Celebrity Culture/Култура на знаменитости.
14
3
 
13
 
! Отговори
ГУПБЕТЧИЯ преди 9 години
НЕКА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ ,НАСИЛА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ ! НО ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЗАКОН - ЛЕЧЕНИЕТО НА НАРКОЗАВИСИМИ ДА НЕ СЕ ПОЕМА ОТ ЗДР. КАСА ВЪПРЕКИ ,ЧЕ СА ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ ! ИЛИ ДА ИМ УВЕЛИЧАТ 1000 ПЪТИ ЗДР.ОСИГ.,ИЛИ ЛЕЧЕНИЕТО ИМ ДА Е ЗА ТЯХНА СМЕТКА ! НА ПРАКТИКА СЕ ОКАЗВА ,ЧЕ СЕ ЛЕКУВАТ ПОЧТИ БЕЗПЛАТНО И СЕ ВРЪШАТ ОТНОВО КАТО КЛИЕНТИ НА НАРКОДИЛЪРИТЕ ,Т.Е. ДЪРЖАВАТА ПРАВИ УСЛУГА НА НАРКОДИЛЪРИТЕ ,СПАСЯВА КЛИЕНТИТЕ ИМ ОТ СИГУРНА СМЪРТ И ИМ ГИ ВРЪЩА ОТНОВО ЗДРАВИ И ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ
13
1
 
1
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 9 години
Purvo ,biznesut sdroga e na politicite ,vtoro decata razpolagat s sredstva ,koito ne sa im neobhodimi i treto nimamkoi da gi perdashi navreme ! oshte pomnia shamara za purvata si cigara...
12
0
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Първо трябва да се излекуват родителите. Бог да е на помощ и на тях и на децата.
11
0
 
0
 
! Отговори
пипни ме тук преди 9 години
защото в интернет могат само да посягат но никога няма да стигнат до нищо съществено
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен10 , Тогава имаше "затъмнение" за такава информация - социализма беше реален и смъркането не кефеше толкова много.Нашите баби по петричко знауш ли от колко века сеят коноп и мак ?
9
3
 
2
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
4, да не се притесни, че ще дойдат да ти запънат пистолета/автомата в главето? Или на твоя вожд Стнишката? Няма страшно. Само се моли да те уцелят у главето или у сърцето, щото в корема много ще те боли.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не посягаха преди 1989 ?!
7
1
 
1
 
! Отговори
СОЛИДАРНОСТ А ???? преди 9 години
От това "Има фактори, които биха могли да допринесат ЗА и такива,които съдействат ПРОТИВ употребата им." и от останалото в статията ми изглежда, че въпросната психоложка от Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност" е ЗА легализацията на марихуаната и донякъде оправдава употребата на наркотици.ДОРИ И ТОВА ДА Е АДЕКВАТНО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ХОРА БОРЕЩИ СЕ СЪС ЗАВИСИМОСТТА НА НЯКОЙ ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ НАРКОТИЦИ - ЕДВА ЛИ Е АДЕКВАТНО И ХУМАННО ДА СЕ ИЗКАЗВА ПО МЕДИИТЕ ТАКА. НАРКОМАНКА
6
0
 
17
 
! Отговори
пф преди 9 години
"Защо тийнейджърите посягат към наркотици?" По същата причина по която възрастните взимат наркотици, кво има за чудене?
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен много знаеш и много глупав хахаа
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименбраво
3
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Онанименходи да спиш разбра ли