Защо се появява алергията?

Кои са най-баналните причинители на алергии?
Обновена: 23 апр 2014 15:33 | 23 апр 2014 15:33, Румяна Тасева
2
Защо се появява алергията?
Източник: Reuters

Алергията е имуннообусловена свръхчувствителност, възникнала при сензибилизация на организма към алергени. Основното ефекторно звено на имунната система са специфичните антитела и Т-клетъчните лимфоцити при среща с алергените. Впоследствие се развива реакция на свръхчувствителност или реакция на хиперсензитивност, известни още като алергия.

Антигените са специфични имуногени, които са вещества, носещи чужда генетична информация. При въвеждането им в организма предизвикват имунен отговор. Алергените за своя сметка отново са вид антигени, които обаче предизвикват алергична реакция. Например по подобен принцип се развиват атопичните болести, какъвто например е атопичният дерматит. Това са имунологично обусловени реакции, които имат вроден характер, и представляват генетично детерминирани състояния на свръхчувствителност, които са характерни само за човека и се осъществяват със специалното участие на антитела от групата на имуноглобулин Е.

В науката се среща още един термин за алергичните кризи. Това са псевдоалергичните състояния. Характерното за тях е, че те не се обуславят от реакция на свързване между антиген и антитяло, което да доведе до сензибилизация на организма. По-скоро се касае за дегранулация на мастоцити, която протича с алергоподобни реакции, известни още като анафилактоидни реакции. Такива са например физикалната уртикария, наследственият ангиоедем и непоносимостта към по-стандартните нестероидни противовъзпалителни средства.

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
supernova® преди 9 години
Машалла! Отдавна не се беше появявала статия с такова натрупване на пет- и шестсрични думи :DИ това ако не е "вдигане на нивото", здраве му кажи!
1
0
 
4
 
! Отговори
Тасьо Ромянцев преди 9 години
Хиперчувствителност, душа, а не хиперсензитивност