Как изглежда бъдещето на ин витро оплождането?

Разказва Д-р Явор Владимиров пред Puls.bg
24 апр 2014 16:17, Румяна Тасева
0
Как изглежда бъдещето на ин витро оплождането?
Източник: Reuters

Д-р Явор Владимиров завършва медицина в Медицински Университет, София, има специалност по акушерство и гинекология. Д-р Владимиров е един от най-търсените български специалисти по репродуктивна медицина, признат авторитет в областта на оценката и прогнозата яйчниковия резерв.

Ин витро оплождането (IVF) е най-често срещаната и най-ефективната форма на асистирана репродуктивна технология (АРТ), използвана с цел осъществяване на бременност при жени със стерилитет. При IVF, яйцеклетките се вземат от жената и се оплождат със сперматозоиди при лабораторни условия. Оплодените яйцеклетки, наречени ембриони, се връщат в матката на жената на по-късен етап.

От първото успешно прилагане на метода през 1978 г. досега, чрез оплождане ин витро (IVF) са създадени повече от 5 милиона бебета. Нивото на успеваемост при IVF зависи от редица фактори, между които са причината за стерилитет, мястото на извършване на процедурата и възрастта на пациентката. Понастоящем, бременност се постига средно при 29.4% от всички IVF цикли (може да бъде повече или по-малко, в зависимост от възрастта на жената). Средно 22,4% от всички IVF цикли завършват с живо раждане. Независимо от успехите при лечението, методът IVF e известен сред двойките със стерилитет като много скъп и не винаги водещ до успешно раждане метод. Поради това, броят на хората с репродуктивни проблеми, които прибягват до този метод, намалява.

Бъдещето пред IVF е изключително добро. С развитието в областта на АRT, ин-витро оплождането ще се превърне в първи избор на желаещите да станат родители. Можем да отбележим следните области, в които IVF има възможност за развитите и онези сфери, в които се наблюдава тласък при лечението.

1. Хромозомни аномалии

Много от ембрионите, формирани по време на процедура за изкуствено оплождане, носят генетични аномалии с летални дефекти. Около 70% от тези ембриони не могат да се формират правилно поради аномалии в своята ДНК. Не се осъществява бременност и пациентите трябва да се подложат на следваща IVF процедура. Въпреки това, съществуват методи, за увеличаване на шансовете за успешна бременност и раждане.

 

Продължението на материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари