Цистит – кои са рисковите фактори?

Инфекцията се среща по-често сред жените
30 апр 2014 22:02,
1
Цистит – кои са рисковите фактори?
Източник: Reuters

Инфекцията на долния уринарен тракт представлява инфекция на уретрата, на пикочния мехур или на двете. Утретрата е тръба, която „извежда“ урината от пикочния мехур извън тялото. Пикочният мехур и утретрата са част от уринарния тракт. Поради тази причина инфекцията на пикочния мехур се нарича инфекция на долния уринарен тракт. 

При наличие на такава инфекция, често се изпитва усещане за парене по време на уриниране, както и притискане или болка в долната част на корема. Много често могат да се появят чести или фалшиви позиви за уриниране, когато количеството отделена урина е много малко. Възможно е урината да има неприятна миризма, понякога дори може да има и кръв в нея. 

Най-честата причина за инфекция на пикочния мехур е инфекция с бактерия, която навлиза в мехура през уретрата. Има различни фактори, които увеличават риска от инфекция на пикочния мехур. Сред тях са: недостатъчна консумация на течности, сексуален контакт, лоша хигиена, камъни в бъбреците или пикочния мехур, бременност, менопауза, диабет, наличие на катетър, генетични дефекти на уринарния тракт или бъбреците, химикали. 

Продължението на материала, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.