Какво е правилното хранене на работното място?

Често в офиса хората се хранят нередовно, бързо и нездравословно
13 юни 2014 16:05, Румяна Тасева
2
Какво е правилното хранене на работното място?
Снимка: Reuters

Често хората са твърде заети по време на работния ден, ето защо се хранят нередовно, бързо и нездравословно. Така много от нас, поради интензивна умствена работа, съчетана с напрежение и стрес, сме застрашени от поява на редица съвременни болести.

Храненето на работното място трябва да бъде пълноценно, защото именно в офиса прекарваме по-голямата част от времето си. За да имаме енергия и да сме трудоспособни, е необходимо да подбираме продукти с голяма хранителна плътност. Белтъците трябва да бъдат в количествата, осигуряващи не по-малко от 10% от необходимата енергия. Млякото и млечните продукти трябва да бъдат един от основните източници на пълноценни белтъци.
 
Режимът на хранене на хората, заети с умствен труд е правилно да бъде 4-кратен: първа закуска – 20-25%, обяд – 40% следобедна закуска – 10% и вечеря 25-30% от енергийната стойност на дневните дажби. Вечерята, предимно млечно-вегетарианска, трябва да се приема не по-късно от 2 часа преди нощния сън.
 
Мозъкът се нуждае от въглехидрати за умствената си дейност, тоест ако усещате глад пред бюрото, имате нужда от въглехидратна енергия. В такъв случай винаги можете да разчитате на пълнозърнестите десерти, за да подобрите работоспособността си, без поемане на „празни калории”.
 
Стресовите ситуации и храненето
 
Много от хората са подложени на стрес, както на работното си място, така и в личния живот. Това, за съжаление, е сериозен фактор за развитие на болести като атеросклероза, повишено артериално налягане, свръхтегло и затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, неврози, понижена имунна защита.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То при тез заплати, най-добре е да не ядем
1
1
 
4
 
! Отговори
синиър преди 9 години
За работещите в офис и заетите интелектуално силно препоръчвам стар лук за мозъчната дейност. Винаги имам една глава лук до монитора да си помагам на брейнсторминга. Щом отхапеш една хапка и ефекта е моментален, има реално физ. усещена на изчистване на мозъка и проясняване на мисълта, успех!