Как климатиците могат да ни навредят?

По-застрашени са болните от бронхиална астма и алергии
10 юли 2014 18:25,
2
Как климатиците могат да ни навредят?
Източник: Reuters

През жарките летни животът изглежда непоносим без хлада на климатика и той вече е неизменна част от жилищното оборудване в повечето домове, както за лятото, така и за зимния сезон.

Макар с негова помощ лесно да поддържаме желаната температура вкъщи, този уред е свързан с немалко вреди за здравето.

На първо място рязката смяна на температурата е голям стрес за организма, макар да не го усещаме. Тези уреди разнасят множество вируси, тъй като те всъщност завъртат мръсния въздух около нас.

Климатикът е коварният причинител на тъй наречената климатична пневмония, като особено уязвими са продавачите в големите търговски вериги и служителите в банките, както и всички, които не мърдат от офиса.

Причинител на болестта е микробът легионела. Той е в състояние да предизвика наистина тежка форма на пневмония. Болестта започва като обичайна простуда - с леко неразположение и умерено повишена температура, докато не се наложи болният да бъде хоспитализиран.

Любимо място за легионелите са всевъзможните системи за охлаждане, включително и климатиците. Вярно, че домашните климатици са на последно място в този списък, но във всеки случай не рискувайте. В историята са известни случаи, когато централизирани системи за охлаждане и климатици, заразени с легионели, са спирали работата в огромни офиси.

От болестотворното влияние на легионелите страдат най-вече пушачите и болните от бронхиална астма и алергии.

Прахът от филтрите на климатиците може да задълбочи състоянието им и болестта протича изключително тежко в тази ситуация.

Смята се също, че климатиците водят до напълняване, защото ниската температура, която поддържат през лятото пречи на организма да гори калории. А и когато е хладно, апетитът е по-голям.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари