Какво трябва да знаем за ужилването от медузи?

Кои са симптомите и какви мерки да се вземат
11 юли 2014 22:19, Румяна Тасева
7
Какво трябва да знаем за ужилването от медузи?
Източник: Reuters

Ужилването от медузи е сравнително чест проблем за почиващите на море. Специфичното ужилване се характеризира с инжектиране на токсини от пипалата на морския обитател. При контакта с кожата се предизвикват реакции на парене и щипане.

През последните години се увеличава популацията на медузите в Черно море. Ужилването на някои видове медузи може да бъде свързано със сериозни последствия за човешкото здраве, а други могат да предизвикат моментален летален изход.

1. Кои са основните симптоми?

Симптомите при ужилване от медуза са изключително характерни. Най-често ужилването протича с особено силен сърбеж при мястото на контакт. Може да се появи и болка.

По-рядко се срещат симптоми като слабост, гадене, главоболие, мускулни болки и спазми, сълзене в очите, носова секреция, учестяване в дихателната дейност - тахипнея, ускоряване в сърдечната честота - тахикардия, стенокардоподобни пристъпи, диария или болки в коремната кухина. На мястото на ужилване след време може да се образува цикатрикс или белег. 

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 9 години
До АнонименТОЧНО ПО ТЕМАТА
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Копривните клетки на медузата изстрелват камшиче, инжектиращо парливото вещество, което може да се приеме за жило. Тоест критиките на долните не са много на място май. В Черно море медузите не могат да те убият, освен ако не направиш алергична реакция. Плувал съм и съм скачал сред медузи с диаметър над 30 санта и дължина над 50 санта на разстояние по - малко от метър една от друга. Тези които са пробвали знаят, че медузите със синьо и сини области в тях жилят по - болезнено.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП+ДПС ОТНОВО ИСКАТ ДА ОГРАБЯТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН!СЪС СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН ЩЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ЗА ДА ГИ ДАДАТ НА ВЕЖДИ РАШИДОВ И ДРУГИТЕ ОЛИГАРСИПОЗОРПРОТЕСТ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото, което трябва да се знае е, че медузата не жили. Трябва да си много прос гъс, за да използваш думи, които очевидно не отговарят на смисъла, който искаш да вложиш. Овчице, замисляла ли си се, че думата "ужилвам" идва от жило, какввото никоя медуза няма. Значи няма как да жили.
2
0
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
МНоо ме е страх от жилото на медузата!
1
0
 
8
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Моля ви спрете се с дезинформацията . Има само два вида медузи които възможно могат да причинят смърт и то само при деца или болни и изтощени възрастни хора , и те са . Portuguese man o' war , Box jellyfish като и двата вида не се срещат в Средиземно или Черно морета .