Постави се началото на феталната лазерна хирургия в България

Делото е на специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“
Обновена: 12 юли 2014 13:52 | 12 юли 2014 12:49, Румяна Тасева
1
Постави се началото на феталната лазерна хирургия в България
Източник: Puls.bg

Лечение на тежък трансфузионен синдром на еднояйчни близнаци са извършили успешно от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Сега щастливите родители се радват на живи и здрави близнаци. Тежкият трансфузионен синдром е едно от обичайно очакваните усложнения при вътреутробното развитие на едноячни бризнаци. Д-р Петя Чавеева, извършила високоспециализираната интервенция, обяснява, че не случайно бременността с близнаци според медицинските критерии се води за рискова.

При еднояйчните близнаци двата плода делят една плацента. Това създава условия при развитието на плацентата и кръвоносните съдове, доставящи кръв, кислород и хранителни вещества на бебетата, да се получат връзки между  тях. Така при това патологично съединяване единият фетус става донор, а другото - реципиент на циркулираща кръв.

За съжаление, синдромът е фатален, тъй като бебето донор не получава достатъчно хранителни вещества и неговото развитие изостава. За сметка на него, бебето реципиент расте по-бързо на големина. Но сериозни проблеми за здравето има и при него. Едрият ръст не е единственият проблем за реципиента бебе. При тези условия се създава повишен риск от образуването на тромбози по съдовете.

Медицинските наблюдения досега показват, че в повечето случаи при развитие на трансфузионен синдром в ранна бременност бебето донор загива, което неминуемо засяга и другия близнак, тъй като се получава неговото натравяне. В повечето случаи тежкият трансфузионен синдром при близнаци завършва с летален изход и за двата плода. Среща се при една на всеки пет бременности с еднояйчни близнаци. 

Останалата част от статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Бай Пеню преди 9 години
Фекалната лазерна хирургия е полезна при запек