Кои са зависимостите на новото време?

Има ли зависимост към социалните мрежи, шопинг, работохолизъм
22 юли 2014 15:22, Румяна Тасева
0
Кои са зависимостите на новото време?
Източник: Reuters

Зависимостта към социалните мрежи би могла да се разглежда като подтип на зависимостта към Интернет. Тя се изразява в непрекъснат престой в социалните мрежи от рода на Facebook, Myspace, Twitter и т.н. Реалните социални контакти остават на заден план и социалното общуване минава основно през социалната мрежа.

Много често хората, които развиват подобен тип зависимост се фокусират върху имиджа в онлайн пространството. Поради тази причина не е рядкост явлението на така наречените "фейк” профили, измислени или манипулирани профили, представящи собственика им в доста различна от реалната светлина.

Приоритет за тези хора е да следят какво се случва в профила им, да постват и актуализират непрекъснато състоянието си, да информират общността какво правят всяка една минута посредством статуси, снимки, локации и т.н. Като оставим за малко на страна зависимостта, това ги превръща в лесни мишени за недобросъвестните ползватели на същите услуги.

Емоционалното състояние на зависимите от социалните мрежи е пряко свързано с броя лайкове и коментари, които получават, като за тях това е жизнено важно и съответно, ако дозата на одобрение и популярност, която получават, се окаже недостатъчна, то това би могло да се превърне в истинско психическо и дори физическо (психосоматично) страдание за тях. Аналогично е състоянието на зависимост, което настъпва при „вманиачаване” във виртуалните игри, които пресъздават една паралелна реалност.


За останалите зависимости можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари