Рак на простатата грози и млади мъже

15% от мъжете в развитите държави са засегнати от тази болест
Обновена: 22 юли 2014 15:32 | 22 юли 2014 15:31,
7
Рак на простатата грози и млади мъже
Източник: Reuters

Ракът на простатата по-често засяга възрастни, отколкото млади, ето защо представлява проблем за страни със застаряващо население, съобщава Nature Reviews .

Приблизително 15 на сто от мъжете в развитите държави са засегнати от тази болест, докато в неразвитите икономически - този показател е 4 на сто.

Така например в Швеция, която е с голям процент възрастно население и висока средна възраст на преживяване, процентното отношение на този вид рак е 37 на сто от всички злокачествени заболявания.

През последните няколко години заболеваемостта сред младите мъже се е увеличила над 6 пъти, отчитат от Центъра за изследване на рака в Мигичан.

Специалистите се опасяват още, че при това туморите в младото тяло са много по-агресивни, тъй като успяват да се разрастват и разсейват с много по-голяма скорост.

Като причината за мрачната статистика те изтъкват вероятността от наличието на наследствени генетични мутации. При мъжете с фамилна анамнеза за рак на простатата има три пъти по-висока опасност от заболяване.

Експертите припомнят, че специфични симптоми на заболяването не съществуват. Съмнението за карцином се поражда само, ако при мъжа се изследва простатният специфичен антиген.

Ето защо по начин на развитие на клиничната картина карциномът на простатата може да се определи като "тихия убиец на мъжа".

Само ранното диагностициране позволява прилагането на радикални методи за лечение като радикалната простатектомия и лъчелечение чрез брахитерапия.


Още за съвременните болести можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Тогава внимавай с кръвното, че и високият километраж прави бели.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уф! То човек да ви почете и се оказва,е половината мъже са гейове,другата поовина с проблеми на простата.