Рибата елиминира вреди от алкохола

Мастните киселини в тях предотвратяват увреждания в мозъка
23 юли 2014 22:17, Румяна Тасева
1
Рибата елиминира вреди от алкохола
Източник: Булфото

Омега-3 мастните киселини, които се намират в рибеното масло, и по-конкретно докозахексаенова киселина (DHA), предотвратяват уврежданията на мозъка, иначе причинявани от алкохола.

Екип от чикагския университет Лойола в сътрудничество с университета Кентъки и американския Национален институт по алкохолна зависимост след мета-анализ стигат до резултата, че в случаи на системна злоупотреба с алкохол 90% по-малко са уврежданията на невроните и тяхната загуба, когато има ежедневен прием на омега-3, съобщава сп. PLOS ONE.

Според учените рибеното масло дава надежда за решение как може да се предотврати когнитивният упадък при алкохолно зависимите, въпреки че са необходими още изследвания за потвърждение на ефекта му. Според тях единственият сигурен начин да се избегне увреждането на мозъка от алкохола е да се сведе неговата консумация до умерените количества - 2 питиета за мъжете и 1 за жените максимум 2 пъти седмично.

Преди известно време друг екип пък опроверга отдавна тиражирания мит, че алкохолът помага при проблеми със сърцето. Всъщност, изследванията им са доказали точно обратното – намаляването на консумацията му до умерената може да намали рисковете за сърдечното здраве.

Често надигащите чашата трябва да имат предвид и че при системна злоупотреба с алкохол латералната хабенула в мозъка променя чувствителността на организма към негативните му ефекти, което може да обясни защо от един момент нататък питиетата действат само при бързото им поглъщане. Това на своя страна налага и по-висока консумация на спиртни напитки и въвлича в порочен кръг.

Учените също така са констатирали, че при неактивно състояние на латералната хабенула, засегнатите са неспособни да се учат от опита си и тяхното когнитивно развитие спира. Това е другото обяснение защо те не могат да си вземат поука от поредния запой.

Още за полезния ефект на храните за здравето можете да прочетете в Puls.bg.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари