Страст или любов изпитва той/тя

Познава се по погледа от първата среща
23 юли 2014 23:00, Румяна Тасева
0
Страст или любов изпитва той/тя
Източник: Reuters

Учените дадоха решение на терзанията на милиони влюбени души дали интимната им половинка действително изпитва любовни чувства или само похот. Според тях тези две различни усещания могат да се познаят по движенията на очите, но при първата среща.

Изследователският екип от чикагския университет установил, че когато някой се влюби романтично, погледът му се фокусира върху лицето на желания човек, докато при страстта очите за секунди сменят посоката си. Учените поясняват, че това става автоматично и дори неосъзнато за самия човек, съобщава сп. Psychological Science.

Независимо че толкова често хората бъркаме любовта и страстта според водещия автор на изследването Стефани Касиопо, директор на лабораторията по неврологични изследвания, в мозъка се активират различни мрежи от негови зони.

В сътрудничество с Женевския университет учените проследяват как реагират момичета и момчета студенти на черно-бели фотографии на непознати симпатични млади хора от срещуположния пол, като никоя от снимките не е с еротично съдържание.

Учените разбрали, че при хората еднакво бързо пламват романтичната и страстната искра, след като помолили студентите възможно най-бързо да им сигнализират кого от фотографиите биха обикнали и кого намират за секси.

При анализа на движението на очите обаче нещата не стояли така еднакво. Изследователите открили, че при раждането на нежно любовно чувство хората са склонни да задържат погледа си върху лицето, докато при задействане на сексуалното желание очите им падали надолу към тялото.

Според Джон Касиопо от Центъра по Когнитивна и социална невронаука подобно идентифициране на характера на харесването има теоретична и клинична важност при терапия на двойки, когато е трудно да се разберат и разплетат тези два феномена на зараждането на човешките отношения. И да, ако все още се чудите, има любов от пръв поглед, но и страст, също...

Още любопитни факти за любовта можете да разберете в рубриката Взаимоотношения в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари