Как можем да се храним полезно за сърцето?

Малки хитринки за здраве и настроение
26 юли 2014 16:58, Румяна Тасева
10
Как можем да се храним полезно за сърцето?
Снимка: Reuters

Знаете ли, че с чаша вино, полезна пълнозърнеста закуска, салата със зехтин може да намалите своя риск от инфаркт или инсулт? Тези продукти помагат за нормализиране на холестерола, като понижават стойностите на лошия LDL. Изборът дали да хапнете парче черен шоколад, или сладкиш отново не е без значение. На сърцето помагате като избягвате храни, които съдържат наситени и трансмазнини, тоест сладкишът с масло и сметана е много по-вероятно да навреди. И ако се притеснявате, че консумирате твърде много от вредните мазнини, време е да се погрижите и осигурите на организма си редовен прием на понижаващите холестерола продукти

Кои групи храни са в тази категория?

Купа овесени ядки за закуска може да намали холестерола с 5,3% за 6 седмици заради бета-глюканите, които съдържат. Те имат свойството да абсорбират LDL холестерола.

За обяд можете да се насладите на ястие от бобови култури – зелен или стар боб, леща, грах. Само половин боб чорба влияе положително на общия ви холестерол, като го намалява с 8% след време. Ефектът им се дължи на фибрите, които също „обират“ мазнините от червата. Порция бобови култури дава една трета от необходимите за деня фибри.

Консумацията на всеки зеленчук и плод помага за поддържането на сърдечносъдовото здраве. Спанакът например съдържа лутеин, който вече е известен със забавянето на макулната дегенерация, водеща до слепота. Половин купа на ден подобни на него, съдържащи лутеин, листни зеленчуци предпазват артериите на сърцето от мастни запушвания. Лутеин съдържа и жълтъкът на яйцето.

Към салатата можете да добавите авокадо, който е богат източник на мононенаситени мазнини. Тези мазнини помагат на добрия HDL холестерол да повиши нивото си, пък той е основен „чистач“ на опасните мастни молекули от кръвта.

Повече, както и за други полезни храни и диети, можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До Апостол Апостолов преди 9 години
Обясни ми тогава това-баба ми която е на 82 г цял живот е пила по малка чашка ракийка всеки ден-жива и здрава е с ума си-готви чисти оправя двора животните! Майка която е на 58 г -пълен въздържател пие 1 чанта лекарства...Извод-пийте но с мярка!
8
0
 
5
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Ето до това води философията на злото да прецакаш другия за своя изгода - превръщаш се в зъл *** който прецаква другите и не го е еня за тяхното страдание като същевременно той самия е прецакван от 100 други места и в крайна сметка всички страдат вместо да си помагат. Замислете се и се поправете, не правете на другите това което не искате да правят на вас и на близките ви.
7
1
 
11
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Консумирането на храни богати на холестерол - каквито са меса, сирена, яйца изгражда силен организъм със силна имунна система и оптимален хормонален профил. Голямата част от хормоните в тялото се образуват от холестерол - половите хормони, витамин Д и др.Защо при тези добре известни факти се препоръчва да се избягват храни багати на холестерол? Защото фармацефтичната мафия в щатите не желае да имате силна имунна система и да сте здрави защото тогава няма да им купувате лекарствата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Холестерола няма нищо общо със сърдечните проблеми - стига с тия глупости на Ансел Кейс те вече са причинили огромни щети и проблеми сред хората. Консумацията на животински мазнини които са богати на мастно-ратворими витамини, особено витамин А който жизненоважен за имунната система и общото състояние на организма и на холестерол - холестерола е абсолютно необходим за тялото и присъства във всяка клетка, всъщност организма произвежда няколко грама всеки ден е много важна.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКО ОТ СЕЛО, НАТУРАЛНО Е ПОЛЕЗНО НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ВРЕДНО МАСЛО ОТ ДОМАШНО МЛЯКО, МАС И ЛОЙ ОТ ХАЙВАНИ ПАСЛИ ПО ПОЛЯНИ, СЛЪНЧЕВИ ДОМАТИ, КРАСТАВИЦИ, ТИКВИЧКИ, *** И Т.Н. ВРЕДНО, СМЪРТОНОСНО ДОРИ Е ТОВА, КОЕТО НИ СЕ ПРЕДЛАГА КАТО БЪРЗИ ХРАНИ, ЛЪСКАВИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ БЪКАНИ С ПЕСТИЦИДИ И ХЕРБИЦИДИ, ПСЕВДОХРАНИ С УНИКАЛЕН ВИД И ВКУС, НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ, ЧИСТИ МЕНТЕТА НА ИСТИНСКАТА ХРАНА
4
0
 
15
 
! Отговори
bolka преди 9 години
Да, всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, нищо ново под слънцето.Само дето не пише доколко са вредни, когато са пълни с нитрати и химикали, защото у нас почти всички плодове и зеленчуци са такива с изключение само на произведените за собствена консумация.И дали в такъв случай не са повече вредни, отколкото полезни?Това обаче се премълчава, ясно защо.
3
0
 
4
 
! Отговори
Kaizer do Apostol преди 9 години
Е нали все се хвалиш че пиеш бържан и шампанско моет бе дядка :) Или си изкукал и не знаеш кога как лъжеш?
2
11
 
12
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 9 години
Чашата вино не помага. Алкохолът е вреден винаги и навсякъде, независимо от дозировката. Алкохолът е узаконен силен наркотик, а производителите на алкохол, които печелят милиарди, платиха на продажни доктори и драскачи да пуснат слуха, че алкохолът в малки дози е полезен. Не може един наркотик да е полезен! Точка. Толкоз.
1
2
 
16
 
! Отговори
Пълнозърнеста закуск преди 9 години
"полезна пълнозърнеста закуска"? Такова нещо няма. А мюслито става само за кокошките.