Графикът на смени води до диабет

По-голям е рискът сред мъжете
29 юли 2014 16:03, Румяна Тасева
0
Графикът на смени води до диабет
Източник: Reuters

Работата на смени крие 9% по-висок риск от развитие на диабет тип две. Този риск обаче скача при мъжете – на 37%, констатираха китайски учени от университета Хуажонг след мета-анализ на 12 различни проучвания. И е най-висок, 42%, при хората, чиито смени са в коренно различно време на денонощието, както е за медицинския персонал в болничните заведения, се пише в сп. Occupational and Environmental Medicine.

За получаването на този резултат са отчетени дизайн на изследването, образование, пол, работен график, индекс на телесна маса, семейна анамнеза и ниво на физическа активност на 226,5 хиляди души. 14,6 хиляди от тях са с диабет.

Не за първи път се прави корелация между работата на смени и развитието на диабет. Резултатите от предишните изследвания обаче бяха противоречиви.

Заради работата на смени хората се хранят повече, което оказва влияние на индекса на телесна маса и залага по-високи стойности на холестерола и кръвно налягане.

Китайските учени са предположили, че разстроеният биоритъм на организма заради менящия се график на работа влияе негативно на тестостероновия синтез в мъжкото тяло.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: диабетхолестеролсмени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари