Около 40% от случаите на безплодие се дължат на "женския фактор"

Интервю на д-р Явор Владимиров пред Puls.bg
29 юли 2014 21:31, Румяна Тасева
5
Около 40% от случаите на безплодие се дължат на "женския фактор"
Източник: СБАЛАГРМ „София"

Д-р Явор Владимиров завършва медицина през 1990 г. в Медицински университет, София, а през 1997 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Понастоящем е Медицински директор на СБАЛАГРМ „София".

- Каква е истината за репродуктивното здраве на българина в наши дни, д-р Владимиров? Наистина ли са толкова много хората с репродуктивни проблеми? Кои са основните пречки за сдобиването на свое дете?

Конфликтът на човешката цивилизация с природата има дълга история и той непрестанно се задълбочава. Потърпевши в сблъсъка са и двете страни, но победител няма как да сме ние, хората. Един от красноречивите и тъжни примери за изхода от неравната битка е неспособността на все повече хора да се сдобият с така мечтаната рожба. Безплодието нараства главно в развитите държави и по данни на европейската пациентска организация Fertility Europe една от всеки 6 двойки в Европа среща трудности при зачеването на дете.  България не прави изключение от неприятната статистика. Обяснението за тази негативна тенденция вероятно се крие в замърсяване на околната среда, химизацията на храните и, разбира се, стреса. От инфертилитет страдат поравно жените и мъжете. И тъй като единственият начин цивилизацията да противодейства в случая е изобретяването на научни методи и практики, които да преборят безплодието, не е чудно, че репродуктивната медицина се развива с бързи темпове, особено в последните  две десетилетия.

 - Какви най-често са причините за стерилитета отстрана на българката?

На т.н. „женски фактор“ се дължат около 40% от случаите на безплодие при двойката. Най-често виновни са заболявания или аномалии на фалопиевите тръби - те са причина в 30% от случаите, защото не позволяват на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката или ембриона да достигне до лигавицата на матката. Ендометриозата - заболяването, при което лигавицата се разраства извън маточната кухина - причинява безплодие при 5% от жените. Хормоналният стерилитет има също значителен дял - около 15% от жените са с нарушен хормонален баланс или невъзможност на яйчника да отдели зряла и годна за оплождане яйцеклетка.

Друга причина е, че при около 10% от европейките менопаузата настъпва по-рано или менструалният цикъл спира преди да навършат 45 години. За "дълголетието" на яйчниците, най-силно влияние имат гените. Ако майката и бабата са влезли рано в менопауза, при 60% от случаите, това се случва и с техните потомки. При тези жени, изчерпването на яйчниковите структури започва още преди 35-годишна възраст. Първите промени са много дискретни, хормоналният баланс е нормален, но желаната бременност не се получава. Това ранно изчерпване на яйчниковия резерв е много коварно, защото е неочаквано за жената, която предполага, че има още дълги години „запас от фертилност“ пред себе си и внезапно бива шокирана от вестта, че се нуждае от донорска яйцеклетка, за да се сдобие с дете.

 

Продължението може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Страхотен лекар е... преди 9 години
Благодарение на него имам дъщеря .Преди да започнем със стимулациите имахме откровен разговор и разглвждайки извледвянията ни ми каза -"шансове за успех под 10%.Право на избор - да опитаме или да се откажете?"Опитахме и благодарение на познанията му и практиката му успяхме от първия път.Да е здрав и жив и да продължава да работи все така всеотдайно за своите пациенти.
1
0
 
1
 
! Отговори
????? преди 9 години
Някой разбра ли на какво се дължат останалите 20% от случаите на безплодие?Според статията, 40% от бездетните двойки не могат да имат собствено потомство по вина на жената. Други 40% пък не могат да се сдобият със свое дете по вина на мъжа. Така се твърди в тази публикация, но нищо не се казва за останалите 20% от бездетните двойки. Те пък защо не могат да имат деца?!