Как естествено можем да си набавим витамин B1?

Или кои храни трябва да консумираме редовно
30 юли 2014 15:55,
0
Как естествено можем да си набавим витамин B1?
Източник: Reuters

Въпреки че организмът не се нуждае от големи количества от витамина B1, неговия дефицит може да доведе до състоянието бери-бери, което може да бъде фатално. Затова е важно витаминът да се приема редовно от естествени източници. Този витамин е водоразтворим и поради тази причина организмът не може да го съхранява, което означава, че той трябва да се приема редовно. Кои са храните, от които може да се набави витамин B1, познат още като или тиамин?

Зърнени продукти 

Ако на етикета има обозначение „обогатен“, можете да бъдете сигурни, че продуктът съдържа витамин B1. Причината да се нарича „обогатен“ е, че по време на процеса по обработване тези витамини са се загубили и е трябвало да бъдат добавени допълнително, за да може да продуктът отново да има същата хранителна стойност. 

Ядки и семена

Те може да не се славят с голям размер, но ежедневната консумация на само шепа ядки или семена може да донесе редица ползи на организма. Това се дължи на съдържанието на витамин B1, както и на други различни хранителни вещества. 

Препоръчително е да се консумиран микс от всякакви семена и ядки, но ако сте прекалено придирчиви, се насочете към кашу или шамфъстък, тъй като те с най-високо съдържание на тиамин. 

Грах

Зеленчукът съдържа големи количества тиамин, което го прави изключително полезен за организма. Важно е да се знае, че той не трябва да се готви на много висока температура, тъй като може да се загубят хранителните свойства. Препоръчително е грахът да приготвя на пара или на ниска температура.

 

Повече информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари