Страховете на майката се предават на бебето още през бременността

Това става чрез миризмите и обонянието
31 юли 2014 19:43, Румяна Тасева
0
Страховете на майката се предават на бебето още през бременността
Източник: Reuters

Не от скоро се говори за влиянието на травматични събития, преживени от бременната върху психиката на детето. Досега научната общност нямаше обяснение, как се случва това предаване на опит от майката . Изследователи от Мичиганския и Нюйорския университет се доближиха до отговора.

В сп. Proceedings of the National Academy of Sciences те представят открития от тях механизъм на предаване на страха от майката на бебето чрез миризмите и обонянието.

При експеримент те откриват, че новородените на мишки изпитват същия страх като майките си при аромат на мента, а последните го свързват с преживян действително неприятен опит и стрес. Това е един вид предаване на готов опит от майката на детето по биологичен път, който човечеството тепърва предстои да изучи.

Учените междувременно откриват, че има начин да се повлияе състоянието на децата и се прекъсне изпитването на безпочвени страхове от тях.

С помощта на образни диагностични методи те намират, че при ароматния стимул активност показва специфична структура в мозъка – латералната амигдала, която явно има роля за формирането на новите страхове. Когато те изключват тази част, използвайки медикаменти, децата не улавят тревожните сигнали на майката си при наличие на стресов фактор за нея.

 

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари