Щипка песимизъм не вреди!

Това гарантира по-реалистичните ни очаквания от живота
Обновена: 22 авг 2014 16:15 | 22 авг 2014 16:15, Румяна Тасева
2
Щипка песимизъм не вреди!
Източник: Reuters
От няколко години непрекъснато се промотира позитивното мислене и нагласа към случващото се. Ние българите от друга страна сме народ, който е закърмен с песимизъм. Оказва се, че да си негативно настроен не е чак толкова лошо, напротив това дори помага на здравето. Разковничето е в намирането на вярната доза песимизъм, която да си позволим да упражняваме без чувство на вина.
 
Според изследване на професора по психиатрия и невронаука Дилип Джеста от Калифорнийския университет в Сан Диего малко песимизъм относно бъдещите ни очаквания ни се отблагодарява с по-продължителен живот в добро здраве.
 
От германско проучване от миналата година пък става ясно, че хората с песимистични възгледи се радват на 10% повече години в добро здраве. В него са включени 11 хиляди души, от които 1300 над 65-годишна възраст.
 
Според експерти хората с песимистична нагласа са много по-склонни да инвестират в здравето си – те предприемат изследвания и взимат предпазни мерки за развитието на някои болестни състояния, за разлика от оптимистите, които не мислят в тази насока въобще.
 
Оптимизмът е необходим, за да се чувстваме емоционално добре и оттам се радваме на добро физическо здраве и качество на живот, но той не бива да е прекален, препоръчват експертите. Добре е човек да поддържа здравословен баланс между песимистичната си и оптимистична настройка, който се намира, освен с хъс и безстрашие, и с обективна преценка на реалността и предвиждане на възможните насоки за развитие. Както песимизмът, така и оптимизмът са крайности, чиито резултати са незадоволителни, освен че могат да бъдат убийствени. Перфектното съотношение оптимизъм – песимизъм е вероятно 70 на 30, предполага проф. Джеста.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак *** на снимката нали другаре?Да ги пратим в ГУЛАГ заради украинско-шарения чадър :)))))
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оптимиста е професионален балък.