Препарати за почистване ни правят стерилни

Основно две активни съставки в продуктите за почистване на дома са виновни
26 авг 2014 21:44, Румяна Тасева
6
Препарати за почистване ни правят стерилни
Източник: Reuters

Съставки на препарати за почистване на дома влияят на фертилитета ни, става ясно от статия в сп. Reproductive Technology.

Научният екип на д-р Тери Хрубек от Колежа по ветеринарна медицина Вирджиния-Мериленд установява, че алкил диметил бензалкониев хлорид (ADBAC) и дидецил диметил амониев хлорид (DDAC) определено са вещества, които водят до ограничено поколение след опитни животни.

На тези два химикала сме изложени ежедневно, тъй като те са основни активни вещества в продуктите за почистване на дома, дезинфектанти, антибактериални средства за почистване на ръцете, омекотители и дори консерванти в козметиката.

Д-р Хрубек е провокирана да проведе изследването след като забелязва, че възпроизводителните способности на лабораторните животни спадат, когато персоналът се докосва до тях след измиване на ръцете с дезинфектанти, съдържащи двата химикала. Тя предприема изследването, за да проследи до каква степен конкретните съставки в битовата химия, биха могли да влияят на оплодителните им способности.

От изследването й се установява, че женските изложени на двата химикала забременяват много по-късно от останалите и раждат много по-малко бебета. Нещо повече, 40% от тях умират в късна бременност или по време на раждането.

Учените смятат, че след като тези химикали влияят на животните, те ще имат неблагоприятен ефект и върху човешкия организъм и тъй като човешката популация е изложена на тях вече от десетилетия може да се предположи, че една от причините за растящото число на стерилитет сред населението се дължи на употребата на токсични препарати в бита.

Още факти за влиянието на околната среда върху човека можете да разберете в рубриката $Еко среда$ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
до автора на статият преди 9 години
Доста безсмислена статия! Какво разбрахме от нея? Аз не разбрах основното кои са тези химикали? Има ли ги в сапуна за ръце, във верото за съдовете или само в препаратите за почистване на под? Просто една много куха статия...
1
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Ами те едва ли ползват чак толкова много прах за пране.Ние пък раждаме по-малко, не защото се перем с такива препарати, а защото заплатите на повечето от нас не стигат за отглеждане на второ дете, камо ли за трето. Да отгледаш дете означаване само да му даваш 2-3 пъти на ден нещо за ядене, а през останалото време да мрънкаш за помощи.