Болка, диабет и високо кръвно - са новите най-разпространени хронични състояния

Сред населението на САЩ, които важат и за нас
28 авг 2014 16:56, Румяна Тасева
1
Болка, диабет и високо кръвно - са новите най-разпространени хронични състояния
Източник: Reuters

От мащабен американски проект на Националния институт по здравеопазване на САЩ става ясно, че четирима от пет души в страната, страдат от болка, диабет и хипертензия. Тези оплаквания американските експерти определят като съвременните хронични състояния.

На хроничните заболявания се дължи един сериозен дял от смъртните случаи поради заболеваемост – над един милион на година, според Центъра за превенция и контрол на заболявания на САЩ. Седем смъртни случая от 10 се падат на хронични болестни процеси в организма, което е основният фактор за натоварване на здравеопазването в САЩ – 84% от здравните услуги са били за 50% от населението, страдащо от хронични болести.

На този етап мерките, които държавата предприема, са да „влезе“ в семействата чрез специални видеа, които да подготвят пациентите и техните семейства как да се грижат ефективно за здравето на болния си близък. Вторият проект цели създаването на мрежа, в която самите пациенти да могат да си помагат взаимно и се обменя ценна информация, свързана с третирането на състоянията им. Третият е насочен към психичното здраве на хората с хронични оплаквания, тъй като те са често проявяващи се при тях, и включва посттравматично стресово разстройство, зависимост към субстанции или алкохол и депресия.

Създавайки тези проекти от Американския здравен институт се надяват до пациентите да достигнат най-добрите практики на терапия на хронични състояния като постоянна болкова симптоматика, диабет, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, астма и рак. Това според тях ще ограничи две основни явления: негативния опит и преживявания на пациентите при лечението им и разходите за ненужно лечение...

Американските здравни експерти се надяват, че чрез предприемането на мащабни мерки за превенция на заболяванията тяхното число ще се контролира и ограничи. Засега усилията са насочени към отстраняването на 3 основни рискови фактора за хроничните състояния. Те са валидни за всички хронични заболявания: неправилно и нездравословно хранене, обездвижване, тютюнопушене. Осъществяването само на тези мерки може да намали риска от заболявания сред населението, съответно: сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт с 80%, диабети тип 2 с 80% и онкологични заболявания с 40%.

Защо се появяват и какво да правите при хронични патологични състояния като високо кръвно, диабет, болка можете да разберете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Изненада преди 9 години
-Пук! - казал кръвоносния съд-Тръш! - казало тялото-Амин! - казал Попа