Да си родител е трудно. Защото...

Гледната точка на Марина Попова, психолог, от Асоциация "Солидарност" пред Puls.bg
28 авг 2014 15:30, Румяна Тасева
0
Да си родител е трудно. Защото...
Източник: Reuters

Никой не е казал, че родителството е лесна задача и с няколко правила или с времето може да се изучи и овладее до съвършенство. Понякога нито чуждият опит, нито преживяното със собствените ни родители, нито книгите и научните теории вършат работа. И все пак, по-долу ще спомена няколко основни насоки, които е добре да имате предвид...


1. Контактът с детето

Нарушеният диалог е сред най-често срещаните проблеми между родители и деца. Добрият контакт не означава игра на въпроси и отговори, тоест вие питате, а детето отговаря. В основата на добрия диалог лежи интересът към личността на другия и неподправеното любопитство за това, какво точно се случва с него и какви чувства изпитва. Тук не говорим за онова родителско любопитство, провокирано от желанието за контрол. Добрият диалог изисква откритост, чиято предпоставка е доверието. Интересувайте се искрено от това, какво се случва с вашето дете и бъдете готови да разговаряте за нуждите му, без да го критикувате и осъждате. Тъй като вие имате по-голям социален и емоционален опит, детето ще копира от вас вашите поведенчески и емоционални реакции. Във ваш интерес е да коментирате по добър начин с него неговите собствени реакции, да проявявате внимание и да отделяте достатъчно време за споделяне, игра и съвместни дейности.


2. Детето е отделна личност и не всичко зависи от вас

Родителите трудно приемат факта, че детето ще минава през болка и трудни моменти, както всеки друг човек. Обикновено родителите се опитват да спестят трудностите на децата си като ги съветват, насочват или контролират. Колкото по-дълго се опитвате да го предпазвате, толкова по-дълго ще отлагате израстването му. Позволете на детето си да избира и му дайте шанс да греши. С ученето на избор идва и ученето на отговорност. Никой не оспорва факта, че животът понякога е сложен, но човек трябва да бъде подготвен да се справя с него. Какъв по-добър учител от опита? За детето ще бъде неоценимо, ако сте до него, когато прави избор, когато го изпробва и когато му подадете ръка, ако се препъне. Надали има по-голям дар за него от обичта и подкрепата ви в подобни моменти.


Останалата част от статията можете да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: детевъзпитаниеродител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари