Помнещите сънищата си често спят по-леко

Те дори реагират силно на името си на сън
28 авг 2014 22:39, Румяна Тасева
3
Помнещите сънищата си често спят по-леко
Източник: Reuters

Досега на науката не и бе известно защо някои помнят какво са сънували при всяко събуждане, за разлика от всички останали. Често сънуващите, например, докладват за съновиденията си средно по 5 дни в седмицата, а останалите средно два пъти в месеца.

Мозъчната активност на хората, които помнят сънищата си често, е по-различна. Те обикновено се будят два пъти по-често през нощта в сравнение с всички останали, споделят френски изследователи от Центъра по невронаука и изследвания Лион. Техният мозък е много по-чувствителен на шум и реагира на него по време на сън, както в будно състояние. Освен това тези хора дори и да спят реагират на името си.

При настоящото си изследване учените успяват да разберат и дейността на кои конкретни мозъчни области, създават различията между често и рядко сънуващи.

Посредством позитронно-емисионна томография при 41 доброволци, 21 от които често сънуващи и 20 други, те засичат, че при първите темпоро-париеталната връзка и медиалният префронтален кортекс реагират спонтанно и в будно състояние, и на сън, и активността на тези мозъчни зони е много по-голяма.

Темпоро-париеталната връзка е част от мозъка, която играе ролята на център за обработка на информацията. Учените предполагат, че след като тя е по-активна при често сънуващите, това ги прави по-„будни“ на външни стимули и дразнители, поради което и те често се събуждат нощем. Това от своя страна дава възможности мозъкът да прехвърли съня в паметта.

Често сънуващите се различават по запомнянето на съновиденията, което не означава автоматично, че те сънуват повече, разясняват изследователите. Дали това е така, тепърва предстои да се разбере от науката.

Още любопитна и полезна информация за съня можете да намерите в рубриката "Сън" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сънищасън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Bob преди 9 години
Не помня нищо... Също и като се напия... Само СЕКС ПРАВЯ...
2
0
 
1
 
! Отговори
94207 преди 9 години
НЕ Е ВЯРНО-АЗ СПЯ КАТО ПЪН И НЕ 4УВАМ НИЩО ОТ МАЛКО НА 30ГОД СЪМ И ПОМНЯ ВСЕКИ ЕДИН СЪН С ПОДРОБНОСТИ....
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или въобще не спят.