Акупунктура - действа ли при безплодие

Д-р Людмил Младенов от СБАЛАРМ "София" пред Puls.bg
30 авг 2014 19:13, Румяна Тасева
6
Акупунктура - действа ли при безплодие
Източник: Reuters

Акупунктурата е древен метод на лечение, който се използва в страните от Далечния Изток от няколко хилядолетия. Думата “акупунктура” идва от латински език - “acus” – игла и “punctura” (от pungere) – пробождам, като буквално означава убождане с игли. Акупунктурата представлява набор от процедури, включващи пробождане на кожата с много фини игли (стоманени, златни или сребърни) за стимулиране на определени точки на тялото. На Запад методът става известен едва през 18-ти век. Първите съобщения са направени от холандеца Jacob de Bondt през 1658 г., от германеца Andreas Cleyer през 1686 г. и от шведа Engelbert Kampfer през 1712 г.

В Европа акупунктурата се счита за ефективна допълваща терапия едва от около 30 години. Клиничните проучвания показват, че тя може да бъде от полза за пациентите и да помага при немалък брой заболявания. Доказано е, че акупунктурата предизвиква освобождаване на ендорфини от нервната система и действа върху човешкото тяло, повлиявайки най-вече на вегетативната нервна система.

Основната функция на вегетативната нервна система е регулирането на биоелектрическата сила на мускулите и на жлезите с вътрешна секреция. Равновесното разпределение на йоните в и извън гладката мускулатура е от съществено значение за поддържането на естествените функции на организма.

Акупунктурата има способността да предизвиква промени в електрическия потенциал на клетъчната мембрана, възстановявайки равновесието, когато тя е променена от вътрешни и външни фактори. Понастоящем, това е една от най-популярните алтернативни/допълващи терапии и все по-широко се използва в западните клиники, които прилагат т. н. интегриран подход в медицината.


1. Акупунктура и безплодие

При жената

Повечето клинични проучвания до момента предполагат, че акупунктурата може да бъде ефективна при нарушения в оплодителната способност на жената. Положително действие може да се реализира в следните направления...

Продължението на текста можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари