Краката ни "говорят" за здравето

Могат да подскажат за различни състояния и заболявания
Обновена: 1 сеп 2014 17:30 | 1 сеп 2014 17:30,
1
Краката ни "говорят" за здравето
Източник: Reuters

Студени крака. Ако пръстите на краката са винаги студени, това може да се дължи на намалено кръвоснабдяване. Този проблем понякога е свързан с тютюнопушене, високи нива на кръвното налягане или сърдечно заболяване. 

Увреждането на нерв или неконтролиран диабет също могат да бъдат причина за студени крака. Други възможни виновници са хипотиреоидизъм и анемия. Лекарят може да установи причината, водеща до състоянието, или да ви уведоми, че просто имате студени крака. 

Болка в стъпалата. Когато ходилата болят след дълъг ден, най-вероятно трябва да обвинявате обувките си. Статистиката сочи, че 8 от 10 жени страдат от неудобни обувки. Болката обаче може да не се дължи единствено на високите токове, а да идва от стрес фрактура – малка пукнатина в костта. 

Възможна причина може да бъде прекалено интензивно физическо упражнение при спортове като баскетбол или бягане на дълги разстояния.

Червени, бели и сини пръсти на краката. Болест на Рейно може да бъде сред причините за подобна промяна в цвета им. Причината е внезапно стесняване на артериите – състояние, познато като вазоспазми. 

Стрес или промяна в температурата може да отключи състоянието, което обикновено не води до други здравословни проблеми. Болест на Рейно може също така да бъде свързана с ревматоиден артрит, болест на Сьогрен или нарушения, свързани с щитовидната жлеза.

 

Повече полезна и интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Krakata mi go govorjat!