Високото ниво на калция подсказва за сърдечи проблеми

Нарушената бъбречна функция може значително да повиши риска
1 сеп 2014 20:47,
2
Високото ниво на калция подсказва за сърдечи проблеми
Източник: Reuters

Нарушената бъбречна функция може значително да повиши риска от развитие на сърдечносъдово заболяване, поради натрупванията на калций около кръвоносните съдове.

Според ново проучване измерването на концентрациите на тези депозити може да се окаже по-добър индикатор относно опасността от сърдечносъдово заболяване при хората, които страдат от хронично бъбречно заболяване, в сравнение с конвенционалните тестове.

Бъбреците играят важна роля в поддържането на сърдечното здраве като контролират нивата на кръвното налягане и регулират потока на важни електролити. В този смисъл всяка повреда във функцията им може да доведе до дестабилизиране нивата на кръвното налягане, която напряга сърцето. 

Бъбреците още помагат за поддържането нивата на калций в кръвта. Когато те не успяват да „отмият“ калция, той започва да се натрупва в кръвоносните съдове на сърцето. Състоянието е познато като „атеросклероза“ - форма на сърдечно заболяване. 

Екипът учени от училището по обществено здраве „Джон Хопкинс Блумбърг“ в САЩ проследяват 6 553 души, на възраст между 45 и 84 години, които участват в мултиетническо проучване на атеросклероза. 1 284 от тях страдат от хронично бъбречно заболяване и никой няма анамнеза на сърдечно такова.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За последните 25 г. средната продължителност на живота в БГ нарастна с 2 години, въпреки болестите, лошият Запад, Турция, гейовете и непрекъснатият вой на московските мекерата!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 89-та насам болестите у нас сякаш главоломно се умножиха, особено раковите и това няма как да е случайно, дошло е от Запада в комбинация с Турция, преди толкова болести не е имало.