Снимка: Reuters
|
Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, сочат резултатите от изследване, обхванало над 8600 французи.
Връзката между подправката и проблемите с кръвното е "по-сложна, отколкото се смяташе", изтъкват учените, цитирани от „Дейли мейл“.
Според извършеното изследване кръвното се вдига най-много от излишните килограми. Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.
Изследавнето е търсело значението на начина на живот и храненето за нивата на кръвното налягане. Въпреки че не установили пряка връзка, авторите забелязали, че пациентите с хипертензия консумират много повече сол от останалите.
"Спирането на напълняването трябва да е първата цел за противодействане на епидемията на високото кръвно налягане", изтъкват френските авторите на изследването.
Останалите специалисти по света обаче не приемат резултатите и са убедени в ролята на солта за високото кръвно. "Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", отбелязва Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.
Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90 процента от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase