Френски учени твърдят: Солта не вдигала кръвното

Най-голямо влияние оказвали излишните килограми
Обновена: 12 сеп 2014 10:37 | 12 сеп 2014 10:37, Красимир Ангелов
16
Френски учени твърдят: Солта не вдигала кръвното
Снимка: Reuters

Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, сочат резултатите от изследване, обхванало над 8600 французи.

Връзката между подправката и проблемите с кръвното е "по-сложна, отколкото се смяташе", изтъкват учените, цитирани от „Дейли мейл“.

Според извършеното изследване кръвното се вдига най-много от излишните килограми. Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.

Изследавнето е търсело значението на начина на живот и храненето за нивата на кръвното налягане. Въпреки че не установили пряка връзка, авторите забелязали, че пациентите с хипертензия консумират много повече сол от останалите.

"Спирането на напълняването трябва да е първата цел за противодействане на епидемията на високото кръвно налягане", изтъкват френските авторите на изследването.

Останалите специалисти по света обаче не приемат резултатите и са убедени в ролята на солта за високото кръвно. "Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", отбелязва Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90 процента от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: солвисоко кръвно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.