Джипита искат повече пари за извънболнична помощ за 2015 г.

Те настояват за 8% от плащанията на НЗОК
Обновена: 18 сеп 2014 16:34 | 18 сеп 2014 16:34, Камелия Цветанова
5
Джипита искат повече пари за извънболнична помощ за 2015 г.
Снимка: Булфото, архив

Здравноосигурителни плащания за първичната извънболнична медицинска помощ за 2015 г. да станат 8 на сто от общите здравноосигурителни плащания на НЗОК. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в писмо до министъра на здравеопазването, до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до председателя на съсловната организация.

От сдружението припомнят, че в момента те са 7.1 на сто.

В писмото се посочва, че е трайна тенденцията за намаляване на процента за извънболничната помощ като част от общия бюджет за здравноосигурителни плащания на НЗОК.

Лекарите отбелязват, че финансирането на този вид помощ в 15 европейски държави още през 2008 г. е било в размер на 25-30 на сто от общите финансови средства, заделяни за здравеопазване.

Тенденцията за процентно намаляване на средствата за извънболничната помощ е в противоречие с препоръките на Световната банка, на европейските практики и на мерките и политиките, заложени в приетата Национална здравна стратегия - 2014-2020 г., отбелязват от сдружението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
продължение от 4 преди 9 години
да - такса асансъор ,който се ползва от Техните пациенти, такса по договор за неотложните прегледи,суми заплащане на заместника при отсъствие по болест или отпуска,дазинвекционни препарати и спешен шкаф,касов апарат , електронен подпис , дори бланките за болничните листи се закупуват от НОИ.А прословутаат потребителска такса -не се заплаща от деца до 18 г , от инвалиди и от освободените за някои заболявания .пенсионери плащат по 1 лвПълната така заплащат работещите ,които посещават кабинети
4
1
 
4
 
! Отговори
до 2 ри никол преди 9 години
не е корекно внушението ти и вероятно си нереализирал се лекар от Спешните.Многото завист е липсата на компетентност си личат .За яснота изброявам за какво плащат Джипитата - неам на кабинет и манипулационна , за ток и вода на същите , всички консумативи за работа - тонер , софтуер и хартия за РС то , заплати и осигуровки на сестра и санитар , такса за автоклавиране по договор , такса за охрана на ДКЦтата , такса асансъор дори и на първи етаж да са- ! последнаат се заплаща ,защоот Техн
3
0
 
2
 
! Отговори
истината и мислета з преди 9 години
поисканото увеличение за доболничната помощ Не е за заплати на Джипитата , а за регулативни стандарти - т е за направление и изследвани я за пациентите.Най- икономически изгодно е обслужването в доболничната помощ.за един пациент от Здравна каса се дава по 1.37 лв като това е най- високата сума за над 65 годишен пацинет. за всеки месецА пациента може да посети кабинета и 20 пъти - пак е само 1.37 лв за месеца
2
3
 
2
 
! Отговори
Никол преди 9 години
"Прескачат си сянката"-по колко часа работят?Голяма част от проблемите на спешна помощ са именно в това,че пациентите не намират джипитата и търсят помощ там където са сигурни,че ще намерят такава. къде и как отчитат потребителската такса-май никъде,ако не броим заплатата на мед.сестрата./на някои места имат не сестри ,а мед. секретари с миним. раб.заплата/да не говорим,че голям процент от джипитата до скоро бяха без специалност и получаваха като възнаграждение в пъти повече от специалисти.
1
3
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Джипитата са най неконтролируеми ,не знам и не помня личен лекар да е върнал ресто .По колко вземат за да му се молиш за направление ? Къде им е касовият апарат и как отчитат прегледите ,кой ги контролира ? По колко здравно неосигурени имат в списъците си ? Не осигурените джипито не ги лекува ,а отиват в бърза помощ ,там докторите да ядат бой ?