Колкото и да са полезни, с някои храни и напитки не бива да се прекалява

Могат да бъдат опасни за здравето
18 сеп 2014 16:55,
1
Колкото и да са полезни, с някои храни и напитки не бива да се прекалява
Източник: Reuters

За здравето на организма е много важно ежедневно да се набавят необходимите хранителни вещества. Макар обаче някои храни и напитки да са изключително полезни, прекалената им консумация може да бъде опасна. 

Вода

Хидратацията е от ключово значение за здравето. Прекомерната консумация на вода обаче може да доведе до водна интоксикация. Това се случва, когато натрият започне да се разрежда, а нивата му в кръвта значително се понижат. В резултат - може да се увреди мозъчната функция и дори да се стигне до летален изход. 

Обикновено това е проблем за някои спортисти и хората, които се насилват да пият прекалено много вода. За да сте сигурни, че не прекалявате, наблюдавайте урината си. Ако тя винаги е прозрачна, намалете консумацията на вода. 

Соя

Докато консумацията на соя в умерени количества може да помогне за контролирането нивата на холестерола и кръвното налягане, тя също така потиска усвояването на желязото. Следователно, прекомерната консумация може да доведе до желязодефицитна анемия.

Освен това, соята съдържа съединения, подобни на естрогена – изофлавони. Продължителният прием на големи количества повишава риска от развитие на хиперплазия на ендометриума.

Въпреки че няма стриктно определено безопасно количество, специалистите препоръчват да консумирате соя по две „порции“ дневно или по-малко.

 

Повече информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
вълчо кумчев преди 9 години
Повече от 1 кренвирш на месец.