Как да постигнем добър имунитет при детето?

И избегнем честите му боледувания в детската градина и училище
20 сеп 2014 22:28, Румяна Тасева
2
Как да постигнем добър имунитет при детето?
Източник: Reuters

Настъпва есента и пускаме детето в училище или детска градина, колкото с вълнение заради новите светове, които ще му се разкрият, толкова и с притесненията ни, свързани с негативите, които придружават детските колективи. Постоянно течащ нос, кашлица, настинки и грип, чревни инфекции...

От една страна няма как да избегнем риска от боледуване на детето, заради честата среща с непознати бактерии и вируси, на които сме изложени всички и неговият развиващ се имунитет.

Примирението обаче, че детето ни е болнаво и организмът му е по-слаб, не е характерно за родителя. Все пак имунитетът не се дължи просто на гени. Съществуват някои ефективни и проверени с годините начини да се подобрят защитните сили на детския организъм.

Няма имунна система, която да осигури 100% защита от причинители на инфекции и болести, но добрият имунитет със сигурност позволява на детето повече да играе и расте свободно и безгрижно, а родителите - да бъдем по-спокойни.

За добър имунитет се говори и когато боледуването протича за кратко, организмът се възстановява бързо и става по-устойчив на патогенни микроорганизми.

Как може да се постигне добър имунитет при детето? Поставили сме си за цел на този въпрос да получите обширна полезна информация на достъпен език директно от специалисти на поредния форум на Puls.bg, посветен на детското здраве. Форумът ще се проведе на 11 октомври в Интер Експо Център в столицата, като на него ще се засегнат едни от най-болезнените въпроси на родителите:
 

  • Как да избегнем честите боледувания на детето и подобрим имунитета му?
  • Какво трябва да бъде храненето на детето, за да се радва то на добро здраве, а не само на добра фигура?
  • По какъв начин са свързани опорно-двигателният апарат, движението и здравето на целия организъм? Или конкретно, ще поговорим за гръбначните изкривявания при детето.
  • Ще засегнем и една постоянно актуална тема през последното десетилетие – нужна ли ни е ваксинопрофилактиката и доколко опасни могат да бъдат ваксините.
  • Относно подобряване на имунитета на детето сега Ви подаваме само някои от въпросите, които ще бъдат поставени от специалистите на Форума Детско здраве на 11 октомври в Интер Експо Център...
  • 1. Хранене и меню на детето

    Грижата за добрия имунитет на детето започва от създаването на и придържането към здравословен режим на хранене. Този режим трябва да осигурява задължително необходимите полезни вещества и нутриенти на организма на детето, за да може той да расте и се развива правилно, както и органите му и обмяната на веществата му да функционират без затруднения.

    Храните, които следва да консумира детето, трябва да са най-вече природни продукти, изчистени от вредните влияния на хранително-вкусовата промишленост. Грижата трябва да е насочена към получаване на полезни източници на енергия и балансирано поднасяне на въглехидрати, белтъчини и мазнини.

Известно е, че богатите на мазнини и прости въглехидрати храни, освен че допринасят за наднормено тегло, са причина и за поява на умора, загуба на тонус, вредят на метаболизма и накърняват имунитета. За химическите субстанции в храните е излишно да се споменава, че в най-лошия случай са причина за вредни процеси в организма, бавно натравяне, възпаления и алергии.

Нездравословната храна натоварва организма на детето и го прави по-слаб, дори и да не се стигне до патологични състояния. Това отслабва имунитета му и детето започва често да боледува.

Повече за детското здраве, имунитет и форума можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Хоботник преди 9 години
Този на снимката май ароматизира целия квартал