Как да намалим стреса на ученика?

За да не страда организма на детето
21 сеп 2014 15:49, Румяна Тасева
2
Как да намалим стреса на ученика?
Източник: Reuters

Септемврийските дни повишават рязко нивата на стреса във всяко семейство с малки ученици. И не случайно - с края на ваканцията родителите се изправят пред добре познатите и сякаш нерешими проблеми: ранното ставане за училище, често с нежелание от страна на детето, бележникът с оценките, родителските срещи с разговори за проблеми в поведението... Има ли начини да се избегне това?


1. Връщане към рутината с по-малко стрес

Върнете детето си максимално бързо към обичайния му ритъм по време на учебната година. Сложете незабавно край на късното лягане с гледане на телевизия или компютърни игри, докато очите му не почнат да се затварят. Липсата на достатъчно сън рязко понижава способността за концентрация и успеваемостта на ученика. За съжаление има, „тревожни”, по-емоционални деца, които трудно успяват да се отпуснат и да заспят, особено в моменти на по-голямо натоварване и стрес за психиката, каквито са първите дни в училище след лятната ваканция. Ето няколко начина да помогнете:

Нека детето си вземе топъл душ преди заспиване, след което може да го завиете в леглото и да останете за малко да си поговорите с него. Предложете му подходяща напитка, която да „извика” по-бързо съня. Билката маточина е известна като ефективно средство за решение на проблемите със съня. Можете да направите запарка от маточина и да поднесете 50 мл от нея, разтворена в чаша топло мляко с лъжичка с мед. Или да направите билков чай от маточина, лайка, мащерка и жълт кантарион – всички те действат релаксиращо и подобряват качеството на съня.


Разговорът с детето преди сън е много важен преходен момент, който ще му помогне да превключи от активен режим към почивка, да се успокои и да заспи. Важното е емоциите, с които малкото затваря очи, да са позитивни, да няма страх, несигурност, агресия и др. Използвайте тези минути заедно, за да му напомните за всички положителни моменти от започването на новата учебна година. Припомнете му веселите моменти от изминалата година - празници, пътувания с класа. Коментирайте новините около неговите приятелчета в училище. Накарайте го да ви разкаже за новите деца в класа, които също могат да станат негови приятели.

Повече съвети от областта на Хомеопатията можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Детето ми е 1 клас и учат до 16.30ч , като след- обед не е занималня а имат още часове това е безумие, за какво намаляване на стреса говорим
1
6
 
2
 
! Отговори
Koko преди 9 години
да му се спре телевизията, срещите с разни идиотчета и да се взема страха реедовно на учителите, за да не си позволяват своеволия в училище