Консумацията на грах пази очите здрави

Подпомага и имунитета
30 сеп 2014 13:24,
0
Консумацията на грах пази очите здрави
Източник: Reuters

Грахът е с богато съдържание на витамини и минерали. Той е и с малко калории - количеството от една чаша сготвен грах съдържа 134. В този смисъл, може да помогне при желание за отслабване или да поддържане на здравословно тегло. Зърната му са богати и на антиоксиданти.

Тази бобова култура е с ниско съдържание на мазнини и натрий. Чудесна храна за мозъка и мускулите е. В една чаша от тях се намират 8,5 г протеини. Същото количество съдържа още 9 г фибри, които оставят усещането за ситост. Естествената захар е 9,5 г, които осигуряват на мозъка глюкоза, като в същото време не водят до рязко покачване в нивата на кръвната захар. 

Грахът е с богато съдържание на лутеин - в една чаша има 3,6 г. Антиоксидантното хранително вещество поддържа клетките на очите здрави. Спомага и за правилното филтриране на светлина. 

Тъй като организмът не може да произвежда лутеин, той трябва да се набавя посредством храната. Приемът на адекватни количества – 10 мг дневно според някои специалисти, може да предпази от загуба на зрението с напредване на възрастта.

Грахът е изключително полезен и за имунната система, поради богатото си съдържание на витамини и антиоксиданти. Една чаша сурови грахови зърна съдържа 57 мг витамин C, като по този начин осигурява 65% от нуждите при мъжете и 77% при жените. Същото количество сготвени зърна съдържа 23 мг витамин C.

 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари