Как можете да намалите риска от инфаркт с над 80%

Всичко се свежда до начина на живот
1 окт 2014 10:32,
4
Как можете да намалите риска от инфаркт с над 80%
Източник: Reuters

Четири от пет сърдечни удара при мъжете могат да бъдат предотвратени благодарение на здравословния начин на живот. Това означава да се избягва тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, консумация на т.нар „джънк фуд“ и обездвижване според данните на ново проучване. 

Изследователите оценяват начина на живот на 20 721 мъже на възраст между 45 и 79 години за период от 11 години.

Оказва се, че тези, които се стремят да водят здравословен начин на живот, са с 86% по-малко застрашени от сърдечен удар, в сравнение с тези, които не пазят здравето си. 

По-малък е рискът при непушачите, при тези, които извършват физическа активност за минимум 40 мин. всеки ден, консумират алкохол в умерени количества и редовно хапват плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки, пълнозърнести храни, риба и млечни продукти. Освен това, при тях обиколката на талията е по-малко от 95 см. 

По думите на водещия изследовател – Агнета Ейксън от Института Каролинска в Стокхолм, не е изненада, че здравословните навици понижават риска от инфаркт. Изненадващото в случая е колко драстично той намалява, вследствие на тези фактори.

Изследователите обясняват, че само здравословният хранителен режим и умерената консумация на алкохол могат да понижат вероятността от инфаркт с 35%. Те допълват още, че повечето случаи на сърдечни пристъпи са вследствие на коронарна болест на сърцето – състояние, което до голяма степен е предотвратимо.

Данните от проучването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
дедо Йов преди 9 години
Да бе да, напоследък колко познати водещи здравословен начин на живот си отидоха именно от инфаркт, последния приятел доцент, въздържател, слаб, висок всичко му беше в норма, правим си ежедневния крос в петък рано сутринта, после пихме по кафенце с прясно изцеден сок от ябълките в градината, поприказвахме си и се разделихме, в неделя ми звънят станал сутринта да пикае и си паднал на плочките!!! На всеки е записано колко и как не можеш избяга с никакви похвати и челни стойки!
2
1
 
7
 
! Отговори
Изумена преди 9 години
Много е интересен начина, по който хората възприемат живеенето - да пушиш, да плюскаш , да се друсаш. Ей живот мечта.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не пушете, не плюскайте, не се друсайте и тогава ще умрете от скука, но не от инфаркт или инсулт