Зехтин – мазнината, полезна за сърцето

Намалява нивата на холестерола
Обновена: 17 окт 2014 13:29 | 17 окт 2014 13:29,
2
Зехтин – мазнината, полезна за сърцето
Източник: Reuters

Професионалистите в областта на кулинарията предпочитат да използват зехтин за приготвяне на гозбите. Причината е в уникалния вкус, който той добавя към храната. Зехтинът се добива от маслини. А хората, които живеят в областите, богати на маслини, се славят с дълголетие, хубави кожа и коса. 

Това вероятно се дължи на зехтина, който много често присъства в хранителния им режим. Колкото повече хората започват да осъзнават ползите от зехтина за цялостното здраве, толкова повече употребата му нараства. 

Въпреки драмите около консумацията на мазнини и масла, те са съществена част от балансирания хранителен режим. Ключът е мазнините да се избират разумно. Зехтинът е сред полезните от тях. 

Доказано е, че с мононенаситените мазнини в маслините могат да се контролират нивата на „лошия“ LDL холестерол, а в същото време да повишат тези на „добрия“ HDL. По този начин се намалява и рискът от сърдечносъдови заболявания. 

Когато изконсумираната храна се обработва, свободните радикали, които са естествено синтезирани от организма, могат да увредят клетките. От друга страна, свободните радикали от околната среда като прах, смог, цигарен дим и пестициди, добавят допълнителна вреда.

Антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, могат да помогнат за възстановяването на уврежданията, нанесени от свободните радикали. 

За да се постигнат най-добри резултати от натуралния продукт, от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ препоръчват да се консумират две супени лъжици зехтин дневно.

 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в днешно време българинът няма пари за зехтин за съжаление
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не пропускам да сложа в салатата