Каква е връзката между настинката и астматичния пристъп

Учените разгадаха мистерията
18 окт 2014 14:21,
0
Каква е връзката между настинката и астматичния пристъп
Източник: Reuters

По статистика на Световната здравна организация около 235 млн. души в световен мащаб страдат от астма. Близо 80 – 90% от астматичните пристъпи са причинени от инфекции на въздушните пътища, особено риновирусите, които също така са и основните причинители на настинка. 

При хората с астма, иначе леките заболявания, дължащи се на риновирусите, могат да „отключат“ тежки астматични пристъпи, които да доведат дори и до хоспитализация. 

Досега не беше ясно по какъв начин риновирусите водят до възпалението, типично за астматичните пристъпи, когато въздушните пътища се запушват и се повиши отделянето на секрет – познат като имунен отговор тип 2. 

В търсене на отговор на този въпрос изследователи от Великобритания изследват клетки, от белите дробове на хора, страдащи от астма, както и от доброволци, които са в добро здравословно състояние. 

Учените установяват, че когато клетките от белия дроб биват инфектирани, тези на засегнатите от астма произвеждат 10 пъти повече цитокини IL-25, в сравнение с клетките на здравите доброволци.

По-нататък в своето проучване изследователите инфектират с риновирус всички участници, след което изследват отговора на IL-25 сред двете групи доброволци. Установява се, че астматичните участници имат по-високи нива на IL-25 в назалната секреция, в сравнение със здравите доброволци. 

Според учените нов вид медикаменти, базирани на преустановяване секрета на IL-25 може да се окажат много полезни за пациенти с астма. 

Данните от проучването са публикувани в сп. Science Translational Medicine.

Повече полезна здравна информация чете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: астмасекретриновируси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари