Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжете

Мазната храна причинява възпаление в мозъка им
7
Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжете
Снимка: Ройтерс, архив

Сандвичите и чипсът са по-вредни за мъжкия мозък, отколкото за женския, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на американско изследване с мишки.

Мазната храна причинява възпаление в мозъка на мъжките екземпляри, докато женските сякаш са предпазени благодарение на естрогена.

Учени от медицинския център на университета на Тексас започнали изследването, защото предишен експеримент само с мъжки екземпляри установил, че възпалението в хипоталамуса - тази част от мозъка, която контролира енергийния баланс, се причинява от палмитиновата киселина. Това е наситена мастна киселина от палмовото масло, млечните продукти и месото. Тя е много характерна за мазната храна.

Учените искали да проверят дали установеното е валидно и за женските.

След 16 седмици мазна храна, мъжките мишки показали маркери за възпаление в мозъка, но не и женските. Освен това мъжките по-често развивали непоносимост към глюкоза и нарушена сърдечна
дейност.

Екипът успял да докаже, че вид естрогенен рецептор защитава женския мозък от възпаление.

Резултатите съответстват на факта, че жените преди менопауза, които са с високи нива естроген, страдат много по-малко от мъжете от вредните последици от затлъстяването - диабет и сърдечносъдови заболявания. След като влязат в менопауза обаче, жените повече не са защитени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: мъжеженимазна храна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
Тея хранителни гурута ни разказаха фамилията. А каква е истината? В моя град има един алкохолик от над 20 години скита само по улицата , яде квото намери или останали неща от някоя маса в някой ресторант. Пие нон стоп - отново каквото намери или си има редовни,които му дават нещо останало...или ей така понеже това е смисъла на живота на този човек. Още е жив.Леля ми - цял живот никакви порочни навици - почина 40 годишна от тумор!Всичко е от главата..и белите идват от там! Спокойствие трябва!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много неграмотно написана статия - тук става въпрос за мишки, а не за хора!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само травеститите хем са защитени хем могат да хапват и дебелеят.
3
0
 
10
 
! Отговори
Гей Мозък преди 9 години
До от възпален мозъкТрябва да се помпаш с естроген защото тестостерона води до глад и мизерия !
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня ден в ройтерс четох как мазното всъщност било полезно и намаляло риска от нам си колко фатални болести... Бъдейки наясно че ЦРУ пише статиите за тоя сайт, май вече и те не знаят коя глупост да въртят...
1
7
 
11
 
! Отговори
:-D преди 9 години
Това е по-голяма глупост и от реч на Волен по телевизията.