Синдромът на сухото око има нов съюзник

Нов, по-ефикасен медикамент
19 окт 2014 16:15,
2
Синдромът на сухото око има нов съюзник
Източник: Reuters

За милиони, страдащи от синдром на сухото око, единственото облекчаване за болезненото състояние е употребата на капки за очи три пъти дневно. Учените от Университета във Ватерло, Канада, са разработили разтвор за локално приложение, съдържащ наночастици, които елиминират симптомите на състоянието само с едно поставяне веднъж седмично. 

Капките за очи постепенно доставят нужното количество наночастици на повърхността на очната ябълка в продължение на пет дни, преди да бъдат абсорбирани. Една седмична доза замества 15 или повече от другите медикаменти, предназначени за лечение на сухотата и дразненето в очите.

Наночастиците се закрепват към повърхността на окото. Те категорично не предизвикват дразнене, обясняват изследователите. 

Синдромът на сухото око е по-често срещано заболяване сред хората, над 50-годишна възраст, и евентуално може да доведе до увреждане на окото. Към момента пациентите трябва да поставят капки за очи три пъти дневно, поради способността на окото да се самопочиства – процес, който отмива 95% от лекарството.

Изследователският екип подготвя новоразработения медикамент за клинични проучвания, като смятат, че новата терапия ще бъде на разположение на пазара до пет години. 

Данните от проучването са публикувани в Nano Research.

Oще полезна и информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
sega 4uvam , drug metod e s piteina ili mineralna voda da se miat o4ite kolkoto pati moje6 na den , obliva6 po 20 pati